Noksomhed: Hvornår er nok, nok?

6tag_270618-214223

Med så meget fokus på nøjsomhed, såsom mindre forbrug, færre ting, mindre garderobe, mindre lejlighed osv., synes jeg, det er på tide at flytte fokus over på noksomhed. For hvornår er nok, nok? Og vil vi overhovedet vide eller opdage, når vi opnår noksomhed i vores liv? Eller vil vi forevigt hungre efter mere?

Hvornår er nok, nok? Hvor mange penge er nok? Hvor mange kvadratmetre er nok? Hvor meget tøj er nok? Hvor meget tid er nok? Det er blevet det helt store spørgsmål for mig i år 2018. Sideløbende med min nedskæring i garderoben, har jeg sat spørgsmålstegn ved, hvor mange timer jeg skal arbejde for at have nok til, at leve det liv jeg gerne vil. Jeg har sat spørgsmålstegn ved, hvor mange kvadratmetre vi skal bruge, for at have nok plads. Og jeg har sat spørgsmålstegn ved, hvor meget tøj jeg skal have i min garderobe, for ikke at mangle noget.

Meget arbejde eller meget fritid

Jeg har et deltidsjob. Det giver ikke mange penge på bankkontoen, så det kan til tider være en udfordring, at få enderne til at mødes – men jeg har helt selv valgt det. Jeg har haft jobbet siden Januar og jeg har ikke fortrudt det en eneste gang. For hvis der er noget, jeg har lært på min vej til et mere simpelt liv, så er det at ting, tøj, kvadratmeter og penge ikke gør dig lykkeligere. Ofte er det nogle helt andre ting, som gør os lykkelige.

For mig er det tid. Tid til bare at være. Tid til at grine og hygge mig med venner og familie. Tid til at gå en lang tur i skoven. Tid til at lave god og spændende mad. Tid til at skrive. Tid til at dyrke mine interesser. Tid til at lægge mig ned i solen og nyde den, når den her. Tid til at cykle ud til badebroen og tage en dukkert. Tid til at læse. Tid til at være der for andre. Tid.

SU viste mig vejen

Efter flere år som studerende og på SU, har jeg lært et trick eller to til at leve et godt liv på en lav indkomst. Jeg besluttede mig allerede for, mens jeg var studerende, at hvis jeg kunne leve af min SU uden at mangle noget, så ville jeg ikke hæve mit forbrug, når jeg på et tidspunkt kom ud på arbejdsmarkedet og fik en god indkomst. Men da tiden kom og jeg skulle finde et job, gik det op for mig, at jeg jo ikke havde et behov for et fuldtidsjob og jeg endte derfor med at søge deltidsjobs. På den måde kunne jeg for en periode prioriterer, og ikke mindst have tid og overskud til, at fokuserer på mine store interesser, såsom simple living. Det var på den måde, at jeg startede denne blog.

Jeg er langsomt begyndt at leve efter Henry David Thoreau’s berømte udtalelse “I make myself rich by making my wants few.” Et tag over hovedet, en seng at sove i, mad i køleskabet, tøj på kroppen og sko på fødderne – hvor meget mere har jeg egentligt brug for? Når man ikke bruger sine penge, har man lige pludselig mange penge, også selvom man ikke tjener mange penge. Det er også det, jeg oplever i disse måneder med mit projekt; Et år uden shopping.

30 år og fyldt med noksomhed

Jeg er glad, tilfreds og lidt stolt over at kunne sige, at jeg går ind i 30’erne med noksomhed i sjælen og livet. Noget jeg aldrig havde forestillet mig, skulle ske. Jeg har nok tøj i min garderobe, nok timer på mit arbejde, nok fritid i min kalender, nok plads i min lejlighed, nok mad i køleskabet, nok venner i min omgangskreds, nok familie omkring mig osv. Tænk at nøjsomhed blev vejen til noksomhed for mig.

Læs også:

Blogindlæg – Vi lader tøj fylde for meget i vores liv – både psykisk og fysisk


Der er en utrolig stor befrielse i at have nok – er det noget du oplever? Og på hvilke punkter?

3 thoughts on “Noksomhed: Hvornår er nok, nok?

 1. Jeg kan næppe besvare dit spørgsmål, men jeg vil gerne udtrykke min beundring over, at du i så ung en alder er nået til den erkendelse. Jeg er imponeret, Jeg vil med interesse følge dig på din blog. Dit syn på tøj deler jeg fuldstændigt. Jeg falder dog selv i med mellemrum. Faktisk deler jeg også dit synspunkt i dit skriv ovenover. 😊👍

  Liked by 1 person

  1. Hej Annette, tusind tak for din kommentar og de fine ord.
   Dejligt at du har lyst til at følge med på bloggen, og at vi deler mange af de samme synspunkter 🙂

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s