En helårs garderobe på max. 50 dele, men hvorfor?

3

De faste læsere på bloggen har måske opsnuset, at det overordnede hovedmål med mit år uden shopping, er, ikke at shoppe i et år, mens mit sekundære mål er at ende med en garderobe på max. 50 dele. I starten var målet max. 50 dele tøj, kun tøj, men som tiden er gået og projektet har udviklet sig, og jeg er blevet mere bevidst om mine behov, har jeg ændret mit sekundære mål til en helårs garderobe på max. 50 dele. Dvs. alt tøj, sportstøj, sko, overtøj, tasker, badetøj, nattøj, strømper osv. skal være inkluderet i de 50 dele. Den eneste undtagelse er undertøj og smykker. Men hvorfor nu det? Og hvad er der så specielt ved en helårs garderobe på max. 50 dele?

Jeg har førhen haft en garderobe på 50 dele og jeg husker tydeligt hvilken udfordring det var, at få min daværende garderobe ned på max. 50 dele. Dengang var det kun tøj, fodtøj, overtøj og tasker jeg inkluderede. I dag er situationen lidt en anden. Siden jeg startede mit år uden shopping, er jeg blevet mere bevidst om mine tøjmæssige behov og jeg er blevet mere afklaret omkring, at tøj bare er tøj. Jeg har derfor udfordret mig selv lidt og besluttet mig for, at jeg vil ende med en helårs garderobe på max. 50 dele i stedet for.

Hvorfor lige 50 dele?

Siden projektets start i Januar er jeg blevet mødt af mange spændende mennesker, som jeg har haft nogle rigtig gode samtaler med, bl.a. om bæredygtighed og miljø. Samtalerne plantede et lille frø i mine tanker, for hvem vil ikke gerne have en mere bæredygtig garderobe? Frøet udviklede sig til idéen om en helårs garderobe på max. 50 dele.

Med en helårs garderobe på max. 50 dele kommer garderoben hurtigere i rotation og tøjet bliver oftere brugt. Tøjet bliver derfor også naturligt slidt. Den form for cirkulation giver et sundere forhold til tøj, set med miljømæssige øjne, da tøjets levetid bliver opbrugt, inden nye køb foretages. Nye tøj indkøb kan altså i sidste ende foretages med god samvittighed. Med kun 50 dele at gøre godt med begrænses unødvendig shopping og nye tøj indkøb overvejes nøje. Garderoben opbygges ud fra behov og ikke ud fra spontan shopping, følelsesmæssig ubalance, stilforvirring eller lignende. Der er tale om et ‘need‘ over ‘want’.

Helårsgarderobe-på-50-dele

Idéen er udviklet og baseret på tanken om, at have en lille garderobe fyldt med favoritter – altså kun alt det tøj, som vi bruger om og om igen. En 50 deles garderobe giver kun mening, hvis den bliver fyldt med favoritter, ellers kan det være lidt af en udfordring at få slidt tøjet op, inden nye køb foretages. Man skal altså være indstillet på, at hvert køb skal bruges til det falder fra hinanden. Med den tankegang opnår man en naturlig kræsenhed, når der skal foretages nye køb.

En helårs garderobe på 50 dele er også baseret på tanken om, at have en lille og funktionel garderobe opbygget omkring sin personlige stil og behov. En garderobe som ikke skal fornyes hele tiden, for den rummer allerede alle dine favoritter i din personlige stil og til alle lejligheder.

Det specielle ved konceptet

Alle kan være med
Som udgangspunkt kan alle være med og få glæde af konceptet i deres egen garderobe. Det er altså ikke et koncept, som kun er for nogle få udvalgte. Det er en håndgribelig teori, som er forholdsvis nem at bruge i praksis – og hvis ikke, giver den i hvert fald stof til eftertanke.

Håndgribelig bæredygtighed
For mange er en bæredygtig garderobe lig med at købe tøj fra bæredygtige brands. Sådan ser jeg ikke på det. For mig er en garderobe bæredygtig, når der kun bliver købt nyt tøj efter behov og tøj bliver smidt ud, når det er slidt op. Jeg så gerne, at vi alle købte tøj fra bæredygtige brands, men bæredygtigt tøj koster som regel også mere (ikke nødvendigvis, men som regel). Det gode ved dette koncept er, at alle kan være med, da det ikke handler om at købe tøj fra bestemte brands eller butikker. Man vælger helt selv. Personligt, vil jeg prøve at handle mere genbrug næste år. Det er også en måde at gøre garderoben mere bæredygtig på.

En begrænsning som ikke begrænser
Med en begrænsning på max. 50 dele, sættes der automatisk en stopper for unødvendig shopping og nye køb bliver, som nævnt tidligere, mere velovervejede. Begrænsningen på 50 dele skal ses som en tommelfingerregel, der guider dig til de rigtige og mest nødvendige køb i fremtiden. For nogle er 50 dele mange dele, for andre få dele, men jeg tror, at langt de fleste af os kan leve med en helårs garderobe på max. 50 dele. Vi skal bare huske at skabe garderoben ud fra vores behov. Jeg vil desuden påstå, at hvis man har en garderobe på 50 dele bestående udelukkende af ens favoritter, så er man på ingen måde begrænset, derimod super privilegeret.

Hvad tænker du?

Det er et koncept, som jeg stadig leger lidt med, så hvis du har nogle tanker omkring konceptet – måske en måde at gøre det nemmere på, mere enkelt eller noget helt andet –  så byd endeligt ind i en kommentar herunder! 🙂

Læs også:

Blogindlæg – Vi lader tøj fylde for meget i vores liv- både psykisk og fysisk

3 thoughts on “En helårs garderobe på max. 50 dele, men hvorfor?

 1. Hej Mie. Super spændende at følge med i din rejse. Kan du evt anbefale nogle Facebook-grupper der er relevante for danske minimalister, så man kan få mere inspiration? 🙂

  Like

  1. Hej Minna 🙂
   Hmm, den eneste Facebookgruppe jeg selv følger hedder Minimalisme og købestop 2018. Det er en virkelig god og positiv gruppe, hvor der deles gode oplevelser om oprydning, minimalisme, bæredygtighed (i forbindelse med minimalisme) og simple living. Der er også rigtig mange bloggere (her iblandt mig selv) som deler relevante blogindlæg i gruppen. Så der er rig mulighed for at finde inspiration hos andre bloggere også. Det er umiddelbart den eneste gruppe jeg kan anbefale, sådan lige på stående fod 🙂

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s