Want/Need strategi: Tøj jeg vil erstatte i år 2019

Want need shopping list

Jeg begynder langsomt at se lyset for enden af mit år uden shopping og idéen om, at jeg snart kan gå ud og købe de få ting jeg rent faktisk mangler i min garderobe, bliver mere og mere tiltrængt og lokkende. Det er ikke fordi, jeg skal ud og shoppe-amok. Nej, nej, bare rolig, jeg er blevet lidt klogere i løbet af året. Men der er nogle få ting, som jeg mangler og for ikke at havne tilbage i den samme gamle rille, har jeg taget en shopping strategi i brug. Lad mig introducere Want/Need strategien.

Du har måske hørt om strategien før, men lad mig kort forklare, hvad den går ud på. Ofte når vi forbereder os på en lille shoppingtur, så gør vi os nogle tanker omkring, hvad vi skal købe. Men i stedet for bare at gå efter de tanker (og ende med mange unødvendige køb), så kan man dele tankerne ind i to kategorier: Want og Need. De ting som havner i Want-kategorien, er de ting, som vi gerne vil have, men som vi ikke nødvendigvis har behov for lige nu. Altså de ting, som vi i pricippet godt kan leve uden lige pt. De ting som havner i Need-kategorien, er de ting, som vi har et reelt behov for, for at vores garderobe hænger sammen. Ved at lave sådanne to lister, kan man hurtigt få et overblik over, hvad der er et godt og reelt køb, modsat de ting, som er fine, men nok mere unødvendige køb i øjeblikket.

Jeg begyndte på min Want/Need liste for et par måneder siden og kommer nok til at vende tilbage til den nogle gange endnu, inden året er omme. Men lige nu ser den sådan her ud:

Want

Frakke + dunjakke 
Min frakke og min grønne dunjakke er begge 5 år gamle og efterhånden ret slidte. Min frakke er famlet i farven flere steder og den grønne “dun”jakke er efterhånden blevet ret flad og utæt (tilbage i Januar måned brugte jeg den en regnfuld aften og jeg kom hjem med to store regnplamager på skulderne, da regnen var gået lige igennem jakken). Desuden er den falske pels på jakkens hætte ved at være ret kedelig at se på. Jeg vil erstatte dem med én ny frakke, som er ligeså klassisk som min gamle frakke, men ligeså varm og praktisk som min dunjakke. Men jeg venter gerne indtil jeg på et tidspunkt, finder den helt rigtige jakke at erstatte de to gamle jakker med. Det skal ikke være et overilet køb og derfor er den havnet på min want liste.

Lille skuldertaske + bæltetaske
På nuværende tidspunkt har jeg en lille sort skuldertaske (købt i genbrug), som jeg bruger, når jeg kun lige skal have penge og mobil med mig. Den er efterhånden ved at så gammel, at jeg ikke kan huske, hvornår jeg købte den og den er desværre også ved at være godt slidt, så den skal erstattes. Den bliver, sammen med min bæltetaske (købt i genbrug) som jeg har brugt uafbrudt i snart 2 år, erstattet af én skuldertaske, som både kan bruges i hverdagen og når jeg skal i byen/til fest. Jeg forestiller mig, at den nye skuldertaske skal have et klassisk udseende og være stor nok til at rumme mine hverdagsting, men lille nok til at den er perfekt at have med til fest. Derfor venter jeg også gerne, til den helt rigtige skuldertaske dukker på.

Blød cardigan 
Jeg har en lang uld cardigan, som jeg er meget glad for og har brugt de sidste par år. Men i mit år uden shopping, gik det op for mig, at jeg mangler en kort/normal udgave, så jeg kan bruge mine t-shirts og toppe både i foråret og efteråret. Den lange uld cardigan er simpelthen for varm og upraktisk. Så når jeg finder den helt rigtige og tilpas lækre cardigan, så kommer den med hjem i klædeskabet.

Overdele 
Jeg har altid været rigtig dårlig til at købe overdele, hvilket for alvor gik op for mig i mit år uden shopping. Det viste sig nemlig, at jeg kun havde et par toppe, t-shirts og langærmede bluser i mit klædeskab. De er desværre alle ved at være ret slidte, så jeg bliver nødt til at investere i nye udgaver. Jeg forestiller mig måske en denim skjorte og en langærmet bomulds bluse, samt en sort t-shirt og top, men indtil jeg ved præcis, hvad jeg skal have, så må ‘overdele’ blive på want-listen.

Need

Sorte jeans
Mine sorte ripped jeans, som jeg har brugt næsten uafbrudt, siden jeg købte dem, er efterhånden ikke så ripped længere. Det er ganske enkelt blevet til 2 store huller ved knæene og de er ikke længere sorte, men derimod grå. For en uges tid siden farvede jeg dem med sort tøjfarve, hvilket har hjulpet lidt på det, men de er langt fra som nye. Så jeg vil investere i et par nye sorte jeans (ikke ripped), da jeg ved, at det er en god investering, som jeg kommer til at bruge rigtig meget.

Opsumering

Så samlet set er det kun et par sorte jeans, jeg skal på jagt efter i det nye år indtil videre, og det er da helt ærligt mega fedt og lige til at overskue. Da jeg startede min år uden shopping tilbage i januar, frygtede jeg, at jeg ville ende tilbage i mine gamle vaner, så snart året var ovre. Men der er sket nogle ændringer i mit mindset undervejs, så i dag frygter jeg slet ikke at havne i de gamle vaner igen – tværtimod. Jeg glæder mig til at gå ud i butikkerne med et mål, og være klar på at betale lidt ekstra, hvis kvaliteten er derefter, da jeg ved, at alle mine want-køb vil være investeringer.

2 thoughts on “Want/Need strategi: Tøj jeg vil erstatte i år 2019

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s