Oprydning i klædeskabet: De 3 bunker

fbt

Det kan være lidt af en udfordring at gennemgå klædeskabet og få ryddet op og ud – sådan én gang for alle! Der er rigtig mange måder at gribe oprydningen an på. Mange bruger fx. KonMari metoden. Personligt gør jeg det på en lidt anderledes måde, jeg bruger nemlig ‘De 3 bunker’ metoden. Mest for at sikre, at jeg ikke smider noget ud, som jeg bagefter kommer til at mangle. Det vil simpelthen være for surt, at smide noget ud, for derefter at gå ud og købe det igen.

De 3 bunker

Det første jeg gør, når jeg skal rydde op og ud i mit klædeskab, er, at lave 3 områder på gulvet: en Ja-bunke, en Måske-bunke og en Nej-bunke. Herefter hiver jeg alt mit tøj, fodtøj, overtøj og tasker ud på sengen eller på gulvet, og så kan den store sortering gå i gang.

Den nemmeste måde at komme i gang på, er ved at finde de 20% først. Undersøgelser viser, at vi bruger de samme 20% af vores klædeskab om og om igen, og når alt kommer til alt, så ved vi allesammen godt, hvad vi bruger mest og dermed hvad de 20% består af. Hvis du er i tvivl, så hold øje med vasketøjskurven. Der kan du se præcis, hvilke tøjdele du bruger. De 20% lægges over i Ja-bunken. Nu er man ligesom igang og så er det bare at gå i krig med resten af tøjet, skoene og taskerne. Sorter det hele en efter en og prøv alting på, inden du tager en beslutning om, hvilken bunke det skal lande i.

Læs også: Den digitale garderobe: Skab overblik og se dine muligheder

Ja-bunken
Tøj som lander i Ja-bunken, er det tøj, som du er glad for og gerne vil bruge fremover. Det vil sige, at hver enkelt tøjdel i denne bunke skal være intakt (ingen huller, pletter osv.), det skal falde pænt på kroppen og have en god pasform, det skal være komfortabelt at have på, og så skal du kunne danne minimum 2 forskellige outfits med tøjdelen.

Måske-bunken
Tøj som lander i Måske-bunken, er det tøj (ja, det siger måske sig selv), som du er i tvivl om, hvorvidt du kommer til at bruge fremover. Måske har tøjet en dårlig pasform? Måske var tøjet dyrt og du føler, at du burde bruge det noget mere? Måske passer tøjet ikke med de andre tøjdele i klædeskabet? Måske har du været rigtig glad for tøjet og brugt det meget, men er begyndt at blive træt af det? Måske var tøjet bare et fejlkøb? Ja, der kan være mange grunde til, at tøjet havner i Måske-bunken, men det er helt okay at være i tvivl om, hvorvidt det skal tilbage i garderoben igen.

Nej-bunken
Tøj som lander i Nej-bunken, er alt det tøj, som du ikke vil have tilbage i klædeskabet igen. Ofte ved vi godt hvilke tøjdele, der ikke fungerer for os og som vi stort set aldrig bruger. En god tommelfingerregel er at spørge sig selv, om man har brugt hvert enkelt tøjdel indenfor de sidste 6-12 måneder. Hvis du ikke har brugt tøjdelen, skal det i Nej-bunken.

dav

Afslutningen

Når du har været hele din garderobe igennem (benyt lejligheden og gennemgå alt dit undertøj, smykker, accessories, sportstøj, nattøj, strømper osv. også), er det på tide at lægge alt tøjet fra Ja-bunken tilbage i tøjskabet.

Tøjet fra Nej-bunken sendes til Røde Kors hurtigst muligt, så du ikke ender med at lægge det tilbage i skabet igen.

Tøjet som er landet i Måske-bunken pakkes ned (brug hvad du har, fx. en flyttekasse, en stor sæk eller lignende) og opbevare det i enten kælderen eller på loftet, bare det er i afstand fra din daglige gang. Lav en aftale med dig selv om, hvor længe tøjet skal opbevares. Alt fra 1 uge til 6 måneder er acceptabelt. I alt den tid du opbevarer tøjet, må du kun tilgå tøjet, hvis det går op for dig, at du mangler noget derfra. Når opbevaringstiden er gået, sendes tøjet direkte til genbrug, UDEN at du gennemgår det!

Ude af syne, ude af sind

Personligt synes jeg, det er en rigtig god måde at få ryddet op i garderoben på, specielt hvis man ikke helt kender sin personlige stil endnu. Jeg har selv brugt metoden de sidste mange år og trygheden i at vide, at der er en Måske-bunke, gør, at man har nemmere ved at skille sig af med sit tøj. For hvis man virkelig mangler en tøjdel, så kan man hente den igen. Det overraskende er, at langt de fleste henter kun 1-2 tøjdele fra Måske-bunken, inden tidsrammen er slut og det skal sendes til genbrug.

For et par år siden hjalp jeg min svigermor med at rydde op og ud i hendes garderobe. Vi bruge ‘De 3 områder’ metoden og med stor succes! En helt fyldt blå IKEA pose blev sendt til genbrug, en anden fyldt blå IKEA pose blev lagt på loftet (med en tidsramme på 6 måneder) og resten blev foldet pænt og lagt tilbage i klædeskabet. Min svigermor hentede kun een sort kjole i løbet af de 6 måneder.

Når tøjet lige pludselig er ude af syne, ja, så er det også ude af sind. Man glemmer derfor hurtigt, hvad der ligger i Måske-bunden i kælderen, og hvis man bare kan holde fast i tanken om, at “jeg har jo ikke brugt tøjet i Måske-bunken i x-antal måneder, så jeg mangler det altså ikke og jeg har derfor ikke brug for det“, så er det en god (og blid) metode til at få ryddet op i garderoben på.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s