15 spørgsmål (+ svar) som ofte bliver stillet til ‘Et år uden shopping’

mie Schmidt blog

Jeg oplever en overraskende stor nysgerrighed for mit projekt, hvilket er så dejligt og inspirerende. Med den nysgerrighed følger også gerne en håndfuld forskellige spørgsmål. Dem har jeg samlet og besvaret på bedste vis i dette blogindlæg. Undre du dig fx. også over, om jeg forberedte mig på projektet med nye køb? Eller om hvordan jeg finder og opretholder min motivation? Så læs med her.

1. Hvordan finder og opretholder du motivationen til ikke at shoppe?
Da jeg besluttede mig for, at jeg ville holde et år uden shopping, valgte jeg helt bevidst, at jeg også ville oprette en dertilhørende blog. Jeg aftalte med mig selv, at jeg skulle skrive ét nyt blogindlæg hver uge, som på en eller anden måde handlede om mit købestop, for at opretholde og bevare min motivation. Og det virkede! Siden jeg startede projektet og til den dag i dag, er der flere og flere i min omgangskreds som jævnligt spørger ind til projektet, hvilket også er en stor motivationsfaktor.

2. Forberedte du dig inden projektet med nye køb?
Nej, det gjorde jeg ikke. Jeg vidste, allerede inden jeg gik i gang med projektet, at jeg ville komme til at mangle fx. strømper og sandaler. Jeg synes, det var et meget bedre og realistisk projekt, hvis jeg bare tog udfordringerne som de kom hen ad vejen, og prøve at finde en kreativ løsning på dem.

3. Hvad omfatter projektet?
Når jeg siger, at jeg ikke shopper i et år, så dækker ordet ‘shopper’ over tøj, fodtøj, overtøj, tasker, undertøj, strømper, smykker osv. Alt indenfor det område. Der er ofte folk som spørger, hvorfor jeg har begrænset det til tøj-shopping og ikke inddraget køb af make-up, boliginteriør, mad osv. Dertil plejer jeg at svare, at min kæreste og jeg har et madbudget på 12-1500kr i måneden, som vi sagtens kan overholde. Derudover bruger jeg aldrig rigtig make-up, så at undlade det, ville ikke være den store udfordring. Og så har jeg i de forgangne år haft meget fokus på oprydning og Simple Living i hjemmet. Så lejligheden er skåret ned til vores behov og jeg køber stort set aldrig interiør og møbler. Samlet set ville der altså ikke være den store udfordring på de områder for mig, men det ville der være ift. mit shoppeforbrug.

4. Er det “sjovt” eller skal du ind imellem bare “holde ud”?
Jeg har ikke på noget tidspunkt skulle “holde ud”. Det har været en kæmpe overraskelse for mig at opdage, at jeg virkelig ikke manglede noget eller gik glip af noget ved at holde købetop. Jeg ved ikke, om jeg vil bruge ordet ‘sjovt’. Det har nok mere være spændende og interessant at opleve og gennemgå de forandringer der er sket undervejs i mit mindset.

5. Hvad siger veninderne og omverden til dit projekt?
Jeg har oplevet rigtig mange forskelligartet reaktioner på mit projekt, men oftest er jeg blevet mødt med nysgerrighed, undren og positivitet.

6. Hvad skal man bruge for at holde et år uden shopping?
Du skal have en god portion gåpåmod, være viljestærk og have lysten til at prøve det. Det må være det grundlæggende. Derudover tror jeg, det er vigtigt at vide med sig selv, hvorfor man gerne vil holde et år uden shopping – og huske sig selv på det i løbet af året. Jeg fandt desuden ud af, at det var en rigtig god idé at have adgang til en symaskine, så man kan reparerer det tøj som går i stykker undervejs.

7. Hvis du kun må give ét godt råd til fremtidige købestoppere, hvad vil det så være?
Fortæl alle du kender om projektet! Jo flere der ved at du holder købestop, jo bedre. For når først alle i din omgangskreds ved, at du holder købestop, jo sværere er det at give op. Der er ingen, der har lyst til at tabe ansigt. Et kæmpe plus er, at mange vil spørge ind til projektet undervejs, hvilket er super motiverende, og du vil måske inspirere andre til at gøre det samme. Så fortæl vidt og bredt om det.

8. Hvor meget har du sparet ved ikke at shoppe i et år?
I år 2017 brugte jeg 9946kr på shopping og i år 2018 kommer jeg ikke til at bruge så meget som 1kr på shopping. Så man kan vel sige, at jeg har sparet knap 10.000kr ved ikke at shoppe i et år.

dav

9. Hvad har været det nemmeste?
Det nemmeste har sjovt nok været ikke at shoppe i et år. Jeg ved ikke, om det er fordi jeg er meget viljestærk (det siger mine nærmeste, at jeg er), men da jeg først havde indstillet mig på, at jeg ikke skulle shoppe i et år, så var det faktisk slet ikke noget problem.

10. Hvad har været det sværeste?
Det sværeste har været at ændre gamle vaner og mønstre. Når jeg førhen skulle mødes med en veninde, mødtes vi ofte nede i byen eller i Kolding Storcenter. Det var så nemt og praktisk, for så havde vi alle muligheder ved hånden, hvilket ofte førte til shopping. Jeg har derfor prøvet at ændre stederne til fx. smukke områder i naturen eller hjemme i privaten. Det har alt i alt ændret de gamle vaner og mønstre, samt givet mere kvalitetstid uden forstyrrelser.

11. Har det givet et mere meningsfyldt liv?
Hmm, ja, det har det på flere forskellige måder. Jeg er blevet bevidst om, hvor lidt jeg har brug for i mit liv – både i klædeskabet og i hjemmet. Så mit købestop har faktisk gjort, at jeg har fået mine prioriteringer på plads. Jeg er blevet meget mere bevidst om, hvordan jeg bruger mine penge og har derefter ændret på det, så jeg i dag prioriterer at bruge mine penge på de ting, rejser og oplevelser som giver mig mest livsglæde og kvalitet.

12. Hvordan har du lært at stille dig selv tilfreds, med det du har nu, i stedet for at købe nyt?
Jeg ved ikke, om det er noget, jeg har lært. Det er nok mere noget, som er kommet snigende helt af sig selv. Et par måneder inde i projektet begyndte en taknemmelighed at snige sig ind på mig og mit mindset begyndte langsomt at ændre sig. Når nu jeg ikke kunne købe noget nyt, blev jeg lige pludselig meget taknemmelig over det tøj, jeg rent faktisk havde. Jeg blev oprigtigt glad og taknemmelig for mit tøj, og den følelse kunne jeg stille mig selv tilfreds med, for den var langt bedre end den konstante og evigt sukkende følelse efter nyt.

13. Hvad bruger du så dine penge på?
Hvis jeg bruger dem, bruger jeg dem ofte på oplevelser, rejser eller ting, som giver mig livsglæde og livskvalitet. Men ofte ender de på min opsparingskonto.

14. Hvad har du lært af projektet (om dig selv)?
Først og fremmest har jeg lært om mig selv, at jeg er meget selvdisciplineret, viljestærk og vedholdende. Derudover har jeg indset, at jeg ikke har behov for ret mange materielle ting i mit liv, for at have en godt liv. Sidst men ikke mindst har jeg lært, at jeg ikke bliver lykkelig af at bruge alle mine penge på shopping.

15. Hvordan ser fremtiden ud?
Der er mange som spørger om jeg lukker min blog, når året er omme og projektet slutter. Det gør jeg ikke. Jeg er så glad for det netværk med ligesindede, som min blog har skabt omkring mig og det vil jeg gerne opretholde. Hvad shopping angår, så vil jeg i fremtiden begrænse det til de få ting, som jeg kommer til at mangle. Jeg vil fokusere på, at investere i kvalitetstøj for længere levetid og begynde at købe mere genbrug.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s