Grunden til jeg ikke har shoppet i et år og hvorfor du burde gøre det samme

mie schmidt blog

Et af de spørgsmål jeg altid får stillet, når folk opdager, at jeg holder et år uden shopping, er, “hvorfor gør du dog det?” Det er der mange forskellige grunde til, men der er én overvejede grund, som gør, at jeg valgte at holde et år uden shopping. Læs mere i blogindlægget her og find ud af, hvorfor du også burde holde et år uden shopping.

Meget mere mening

Grunden til at jeg valgte at have et år uden shopping, er meget simpel. Jeg havde et brændende ønske om et mere meningsfyldt liv. Jeg var træt af den hjernevaskende kultur, som konstant opfordre os til at købe nyt, større og bedre – også selvom det vi allerede ejer, fungere upåklageligt og giver os stor gavn og glæde. Jeg ville nå til det punkt, hvor shopping var noget jeg gjorde, kun når det var nødvendigt, så det også blev en luksus – hvilket det jo egentligt er. Jeg ville have mere tid, mere energi, flere penge og meget mere mening i mit liv. Jeg følte, at jeg brugte alt for meget tid på at tænke på tøj, kigge på webshops, opholde mig i shopping centre og konstant lede efter det helt rigtige tøj, som afspejlede mig, min personlighed og hvor jeg gerne ville hen i livet. Altså, en endeløs mission. High Street butikkernes ugentlige nye kollektioner gjorde det svært, at være tilfreds med sit tøj, når der hver uge rullede nye og “bedre” vare ind i butikkerne. Jeg var aldrig taknemmelig for det jeg havde. Jeg sukkede blot efter noget nyt. Noget mere perfekt.

En negativ spiral

Det var gået op for mig, at det var en negativ og energislugende spiral uden ende, som jeg var havnet i. Det var med til at gøre mig kronisk utilfreds, for det handlede ikke kun om tøj. Problematikken afspejlede sig også i mit job, mit studie, min fritid, på rejser og ferier, i mit hjem… ja, alle steder. Det var aldrig helt godt nok. Så jeg tog den store beslutning om at stoppe den meningsløse shopping og konstante higen efter noget bedre, og håbe på at de andre områder af mit liv fulgte med. Jeg ville have mere mening, kærlighed og taknemlighed i mit liv.

Et mere simpelt og bæredygtigt liv

Det var også et ønske om et mere simpelt liv. Det læner sig måske op ad ønsket om et mere meningsfyldt liv, men jeg ønskede mig et mere simpelt liv uden tøjkriser og bekymringer om tøj. Det virkede lige pludseligt meget overfladisk og ligegyldigt, og jeg tænkte ved mig selv, at der måtte være en mere simpel tilgang til tøj og hvordan vi bruger det. Det var her, jeg besluttede mig for at få ryddet op og ud i min garderobe, så jeg ville ende med en garderobe fyldt med favoritter. Dét mål, sideløbende med målet om ikke at shoppe i et år, gjorde lige pludselig projektet mere spændende, for hvem vil ikke gerne have en garderobe fyldt med favoritter?

I årene op til mit projekt var jeg blevet mere bevist om, hvilken påvirkning det endeløse shopperi har på miljøet. Det satte nogle tanker i gang i mig og jeg valgte, at jeg ikke længere ville være en del af ‘køb og smid væk’ kulturen. Jeg ville ikke være medvirkende til, at der bl.a. er kæmpestore landfills i Afrika. Jeg ville meget hellere være en af dem, som slider sit tøj op og med god samvittighed kan købe nyt tøj.

Hvorfor du burde have et år uden shopping

Jeg siger ikke, at alle burde have et år uden shopping, for det er langt fra alle, som shopper mere end de burde. Men skulle du være en af dem, der ligesom jeg, godt kan lidt at shoppe, så burde du unde dig selv et år uden shopping. Det lyder måske mere som en straf end en gave, men udbyttet du får igen ved ikke at shoppe, er en gave for livet.

Mit år uden shopping har overbevist mig om, at jeg virkelig ikke mangler noget. Jeg har mere end rigeligt. Ja, faktisk mere end jeg kan nå at slide op på et helt år! Jeg frygtede ved projektets start, at jeg ville komme til at mangle noget, men til min egen store overraskelse, har jeg ikke manglet noget som helst. Jeg var også bange for, at jeg ville komme til at føle mig underdressed til fester, da jeg kun havde mit gamle tøj at tage på, men heller ikke her oplevede jeg en eneste gang, at føle mig mindre festlig eller set ned på. Jeg opdagede, at langt de fleste kun bekymre sig om sig selv og hvordan de ser ud, og derfor er ligeglade med, hvad andre har på af tøj. Når alt kommer til alt, så er det jo heller ikke tøjet, som afgør om det bliver en god fest eller ej.

Læs mere: Vi lader tøj fylde for meget i vores liv – både psykisk og fysisk

Projektet har lært mig at være taknemlig. I stedet for at være utilfreds og fortvivlet over alt det tøj, som jeg ikke måtte købe, fandt jeg en stor taknemlighed for alt det tøj, jeg rent faktisk havde. Jeg fandt ud af, hvor privilegeret et liv jeg har og hvor forkælet jeg har været ved, at lukke øjnene for påvirkningerne som ‘køb og smid væk’ kulturen har skabt. Et år uden shopping har været medvirkende til, at jeg har fået den rigtige indstilling og mentalitet, som alle burde have, når det kommer til shopping: Jeg køber kun det tøj, som jeg har brug for. Noget jeg nok aldrig havde fået lært, hvis ikke jeg havde haft et år uden shopping.

Sidst men ikke mindst, så har projektet vist mig, hvor mange penge jeg førhen har brugt på shopping. Penge som jeg i år har sparet ved ikke at shoppe. Det er altid nemt at sige “jeg køber faktisk ikke ret meget tøj” eller “jeg bruger nærmest ingen penge på tøj”, men når alt kommer til alt, så afslører din bankkonto dig. Jeg vidste godt, at jeg havde brugt omkring 500kr. i måneden på at shoppe i år 2017, for det var et maks. beløb jeg havde sat af til det (at jeg ind imellem har brugt mere end det, er jo så min egen fejl). Men når man så lige pludselig ikke bruger en eneste krone på shopping, så mærker man gevinsten ved ikke at shoppe! Der bliver flere og flere penge på kontoen. Det er 100% noget, som har motiveret mig under projektet. Jeg har lært at prioritere, hvad jeg vil bruge mine penge på og for fremtiden bliver det ikke på tøj.

Opsummering

Så lad os opsummere hvorfor du skal holde et år uden shopping:

 1. Der er ingen, som ligger mærke til, om du går i det samme tøj om og om igen. Så speciel er du ikke. Det er noget du bilder dig selv ind.
 2. Du bliver mere taknemlig for alt det du har, i stedet for at være utilfreds over alt det du ikke har.
 3. Du gør noget godt for miljøet og tager ansvar for dine handlinger.
 4. Du får flere penge på kontoen, som du kan bruge på noget, som oprigtigt beriger dit liv og gør dig glad.
 5. Du får mere tid, energi og overskud.

Jeg håber, du vil overveje at holde et købestop. Det behøver ikke at være et helt år, du kan jo starte med et par måneder. Jeg lover dig, når du først er kommet i gang, går der ikke længe, før det bliver en vane IKKE at shoppe. Og du FÅR virkelig meget mere tid, energi og penge på kontoen 😉


Læs også: 9 grunde til at jeg ikke shopper i et år

2 thoughts on “Grunden til jeg ikke har shoppet i et år og hvorfor du burde gøre det samme

 1. Ej det her lyder fedt! Jeg fulgte dit link til din blog gennem facebook, hvor du havde delt den. Jeg glæder mig til at følge med! Jeg kan så godt følge dine overvejelser til hvorfor man bør begynde på dette. Jeg synes selv det er spændende at sætte sig ind i hvordan man eksempelvis lever mere bæredygtigt, og her kan man jo ikke komme uden om tøjkøb og tøjproduktion – og uhyggelig nok er det den sværeste “vane” for mig at lægge om. Jeg har ikke særlig meget rygrad når det gælder shopping, elsker egentlig at købe brugt, men jeg er nem at friste og det bliver desværre kun endnu mere svært, da jeg er butiksassistent i en tøjbutik. Jeg glæder mig til lige at kigge lidt rundt på din blog, og så skal jeg helt klart have formuleret et slags mål/udfordring ligende dette. Nytårsfortsæt måske? Nye år er altid gode til nye begyndelser.
  – Freya

  Liked by 1 person

  1. Hej Freya, dejligt at du fandt din vej til min blog. Jeg kan kun forestille mig, hvor evigt fristende det må være at arbejde i en tøjbutik. Jeg elsker også at købe brugt tøj, men har desværre ikke gjort det så meget de sidste par år (i år pga. mit købestop), men jeg tænker, at det vil jeg gøre mere i fremtiden. Det lyder helt vildt spændende med et nyt mål eller en udfordring til det nye år, det kan du sagtens, jeg hepper på dig. Det vil jeg helt sikkert følge med i! Jeg var lige inde og kigge på din blog, skønt med din veganske og bæredygtige tilgang til tingene. Det bliver spændende at følge dig 🙂

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s