2018: Et tilbageblik på året der er gået

WP_20161231_028

År 2018 har budt på meget mere end jeg nogensinde kunne forestille mig. Jeg havde aldrig nogensinde turde tro på at mit projekt; Et år uden shopping og projektets budskab ville nå så langt ud på så relativt kort tid. Nytårsaften kommer til at markere dagen hvor mit projekt afsluttes og det skal ikke gå ubemærket hen. I dette blogindlæg skal vi se tilbage på året der gik og alt hvad det har budt på.

Året har budt på alt fra nye spændende bekendtskaber via verdens bedste Facebookgruppe til interviews, en nominering, gæsteblogging og paneldebatter, men året har også budt på udvikling på det personlige plan. For at gøre det lidt mere overskueligt at komme igennem, har jeg inddelt højdepunkterne i afsnit her under. Lad os springe ud i det.

Bloggens udvikling og overraskende reaktioner

D. 8. januar 2018 postede jeg mit første blogindlæg. Det var en kort tekst og et enkelt billede. Da jeg startede min blog, var det udelukkende for mig egen skyld. Det var min måde, at holde mig motiveret til projektet på, derfor var blogindlæggene kortfattede og med kedelige billeder. Jeg havde besluttede mig for, at jeg ville poste ét blogindlæg om ugen, som på en eller anden måde relaterede til projektet. Et blogindlæg tog det andet og nu er året snart omme. Du læser lige nu blogindlæg nr. 52.

I løbet af 3-4 måneder gik jeg fra 5 besøgende om måneden til 500+ besøgende om måneden. Der var altså meget mere interesse for mit projekt end jeg nogensinde havde forestillet mig, og bloggen var ikke længere kun for min egen skyld. Jeg tog imod interessen med kyshånd og begyndte at lave mere uddybende og brugbare blogposts, men interessen var ikke altid kun positiv. Ind imellem blev jeg mødt af et surt opstød, fordi nogle mente, at mit projekt var ligegyldigt, et luksusproblem og til ingen verdens nytte. Men jeg forestiller mig, det er en af de ting, der følger med, når man gør sig selv synlig på nettet?

Læs mere:
Et år uden shopping? Sikke et luksusproblem!
Søde, sjove og overraskende reaktioner på “Et år uden shopping”

Økonomisk bevidsthed og bæredygtighed

Et år uden shopping blev min øjenåbner for, hvor mange penge jeg tidligere havde brugt på shopping. Penge som jeg kunne have brugt på noget andet, noget som rent faktisk gjorde mig oprigtigt glad. I år 2017 brugte jeg lige under 10.000kr. på shopping. 10.000kr som jeg kunne have brugt på SÅ meget andet. For at vise mig selv, hvad jeg kunne havde fået for de penge, besluttede jeg mig for hvert kvartal, at bruge den samme mængde penge, som jeg havde brugt i samme kvartal året før, på noget som gjorde mig oprigtigt glad. Efter første kvartal i mit år uden shopping, havde jeg allerede sparet nok penge sammen til at tage 5 dage til Paris. Det var meget, meget bedre end at købe tøj. Det hjalp mig med at sætte tingene lidt i perspektiv.

Mit år uden shopping gjorde mig også opmærksom på, hvor IKKE bæredygtig mine tidligere shoppevaner var. Derfor blev jeg hurtigt en fortaler for, at man skal bruge sit tøj indtil det er slidt op og kun købe det, man rent faktisk har brug for. Det resulterede i en nominering til titlen som Året Klimahelt i Kolding Kommune 2018. Jeg vandt desværre ikke, men bare det at være nomineret var helt fantastisk. Det overbevidste mig om, at mit projekt og mit budskab kom meget længere ud end jeg regnede med og satte tankerne i gang hos dem, der læste med på bloggen.

Svetlana fra Empty Your Wardrobe vandt titlen som Årets Klimahelt. Vi samarbejdede efterfølgende om et bæredygtigt projekt, som vi kaldte Sustainable Hammocks. Tanken med projektet var, at hængekøjerne skulle fungere som en samtalestarte omkring tøj, overforbrug, produktion af tøj og afskaffelse. Til at udforme hængekøjerne genanvendte vi over 160m2 reststof og gammelt tøj. Hængekøjerne var en del af Kontur festival i Kolding.

Læs mere:
3 måneder uden shopping resulterede i en rejse til Paris
Første kvartal: Status, mangler, udfordringer og økonomi
Andet kvartal: Status, mangler, udfordringer og økonomi
Tredje kvartal: Status, mangler, udfordringer og økonomi
Fjerde kvartal: Status, mangler, udfordringer og økonomi
Et år uden shopping er kandidat til titlen som Årets Klimahelt i Kolding Kommune
Opsummering: Årets Klimahelt 2018 og Den perfekte cirkel
Sustainable hammocks: Idéen, processen og resultatet

9

Shoppe mønstre, vaner og personlig stil

I løbet af mit år uden shopping, fik jeg øjnene op for, hvor lidt jeg tidligere havde tænkt over kvaliteten på det tøj jeg købte, og hvor lidt jeg tidligere havde vedligeholdt mit tøj. Det gik op for mig, at jeg ubevidst var blevet en del af “køb-og-smid” kulturen – hvilket jeg bestemt ikke ville være! Jeg satte mig derfor for, at finde ud af hvordan jeg bedst kunne vedligeholde mit tøj (for længere levetid), hvordan jeg kunne vurdere kvaliteten på tøj (så jeg kunne ændre mine shopping vaner) og hvilke spørgsmål jeg skulle stille mig selv, inden jeg købte nyt tøj. Det har alt sammen været med til at ændre mit syn på shopping og måske endda gøre op med mine gamle shopping vaner.

Mit år uden shopping blev også året, hvor jeg fik en bedre forståelse af, hvad min personlige stil er. Jeg var tvunget til at gå i det samme tøj om og om igen, og på den måde fandt jeg hurtigt ud af, hvilken tøjstil jeg har. Jeg fandt også ud, af hvilken tøjstil jeg ikke har, for der var en stor del af min garderobe, som jeg åbenlyst aldrig brugte. Sådan helt kort, så vil jeg kalde min stil for classic, colorful & edgy. Classic, fordi jeg ofte går efter de klassiske snit og former i tøjet. Colorful, fordi jeg gerne vil have farver, prikker eller striber på tøjet. Edgy, fordi sammensætningen og udtrykket gerne må have lidt kant. Det er alt sammen en viden, som vil gøre det meget nemmere for mig i fremtiden, at købe nyt tøj.

Læs mere:
Want/Need strategi: Tøj jeg vil erstatte i år 2019
7 spørgsmål du skal stille dig selv, inden du køber nyt tøj
Hvad er god kvalitet? Sådan bedømmer jeg kvaliteten på tøj
Sådan vedligeholder jeg mit tøj for længere levetid
Nøglen til en lille garderobe: Personlig stil (og modet til at være sig selv!)
Den digitale garderobe: Skab overblik og se muligheder
Når man har 2 garderober: Hverdagstøj og arbejdstøj
5 ting om stil jeg lærte af de franske kvinder

48053403_1969155189799254_3940383385976832000_nBilledet er lånt fra Fashion Revolution Denmark

Uventet opmærksomhed, paneldebatter og events

Året har budt på meget uventet opmærksomhed. Jeg må ærligt indrømme, at jeg var ved at falde ned af stolen, da jeg blev kontaktet af DR.dk, fordi de ville lave et interview og en fotoserie med mig. Det må klart være bloggens højdepunkt. Mit eget personlige højdepunkt var, da der trillede en mail ind fra Fashion Revolution med en invitation om at deltage i en paneldebat i København. Det var en fantastisk aften og et skønt højdepunkt fra år 2018 for mig.

Det var også en super fed oplevelse at være gæsteblogger for Woman.dk, en ting som jeg altid kun har turde drømme om at få lov til at prøve. Jeg blev i foråret interviewet af Empty Your Wardrobe til en online artikel til deres hjemmeside. I den efterfølgende sommer blev jeg inviteret til at være en del af deres paneldebat om bæredygtighed og cirkulær økonomi i Kolding. Det var alt sammen meget uventet, men helt vildt spændende!

Læs mere:
Gæsteblogger for Woman.dk
DR.dk
Ugeavisen Kolding
Empty Your Wardrobe
Paneldebat med Fashion Revolution Denmark
Paneldebat om cirkulær økonomi og bæredygtighed (Den perfekte cirkel)
Empty Your Wardrobe – Swapping event

IMG_20181126_190954

Farvel 2018, velkommen 2019

Ja, år 2018 har været et forrygende, spændende og ikke mindst udfordrende år. Et år som jeg helt sikkert vil huske tilbage på og mindes alle de gode oplevelser. Inden længe hopper jeg ind i det nye år og hvad vil år 2019 mon bringe? Det kan jeg kun drømme om, men forhåbentligt bliver det en forlængelse af de positive oplevelser, jeg har haft i 2018. Jeg vil gerne ønske jer alle et rigtig godt nytår. Tak fordi I har været med på sidelinjen, kommenteret, liket og delt. Jeg håber, vi ses i år 2019.

2 thoughts on “2018: Et tilbageblik på året der er gået

  1. Hej Mie. Tusind tak for at du har valgt at dele din “rejse”. Som jeg har skrevet i en fb-kommentar tidligere, så er det dit projekt som har inspireret os til vores familieprojekt, om udelukkende at købe brugt i 2019. Så tak, og rigtig glædeligt nytår. Kh Maria // FamilieFinanser

    Like

    1. Hej Maria 🙂 Tusind tak for den fine kommentar, det er dejligt at høre, at mit projekt har sat tankerne i gang hos andre end mig selv. Jeg tror, det bliver et rigtig spændende og givende projekt for jer som familie. Jeg glæder mig til at følge med på sidelinjen. Kh Mie

      Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s