7 ting der har ændret sig efter mit købestop

dav

Da mit købestop sluttede, frygtede jeg, at jeg langsomt ville vende tilbage til mine gamle shopping vaner. Det er heldigvis ikke sket. Mit år uden shopping ændrede mit mindset og jeg vender nok aldrig tilbage til mine gamle shopping mønstre.

1. No more H&M

I år 2017 lavede jeg 38 køb ifølge min bankkonto og størstedelen af de køb var foretaget i en H&M butik. Jeg var overrasket over, at jeg havde købt så meget i H&M, selvom jeg godt vidste, at det var en af de butikker, som jeg aldrig kunne gå udenom.

I dag er situationen anderledes. Jeg har besøgt H&M’s butikker et par gange siden mit købestop endte. Forskellen er bare, at i dag frister deres tøj slet ikke. Jeg blev overrasket over, hvor sørgeligt jeg synes tøjet så ud, som det hang der på bøjlerne, helt tæt mast sammen og i dårlig kvalitet. Det blev langsomt slutningen på et langt kærlighedsforhold til H&M.

2. Aldrig mere 38 køb på et år

Som nævnt ovenover så lavede jeg 38 køb i år 2017. Jeg kan med sikkerhed sige, at jeg aldrig kommer til at foretage så mange køb på et år igen. Mit perspektiv har simpelthen ændret sig. Jeg kan blive helt pinlig ved tanken om, hvor mange penge jeg har kastet efter shopping i år 2017 og den tanke er nok til, at jeg aldrig kommer til at shoppe så meget igen.

3. Kvalitet har en pris

I løbet af mit år uden shopping fik jeg at se med mine egne øjne, hvor hurtigt tøj i dårlig kvalitet går i stykker. Derfor er jeg i dag blevet mere villig til at betale mere, hvis det er god kvalitet. Specielt når det kommer til sko, overtøj og undertøj, som bliver brugt hver dag.

4. Shoppelyst vs. fornuft

Jeg kan stadig godt blive fristet til at købe en masse nyt. Ind imellem tænker jeg “Hallo, jeg lever kun én gang, hvorfor ikke bare nyde at jeg har råd til det? Det er der jo så mange andre, der gør“. Forskellen er bare, at min fornuft er blevet stærkere og når at træde ind, inden jeg har købt sækkevis af tøj. For når alt kommer til alt, så mangler jeg jo ikke noget og jeg vil langt hellere bruge mine penge på noget andet end tøj. Jeg har derfor aldrig shoppet med så stor fornuft og formål før, som jeg gør i dag og det føles så godt.

5. Slut med online shopping

Jeg har fundet ud af, at hvis jeg køber noget online, så føles det IKKE som shopping. Sammenlignet med hvis jeg står i en butik og skal have dankortet eller kontanterne op af pungen for at betale. Jeg føler simpelthen ikke, at jeg bruger mine penge, når jeg shopper online. Så det undgår jeg at gøre for fremtiden.

6. Genbrug og second hand

Mit år uden shopping gjorde mig enormt bevidst om, hvor miljøbelastende mine tidligere shopping vaner har været. Jeg begyndte derfor at gå på “skattejagt” i de lokale genbrugsbutikker, da mit købestop var slut, og jeg har i dag genfundet min glæde for genbrug og second hand.

Jeg har altid været meget glad for genbrugsbutikker – i perioder mere end andre – og det føles så dejligt, at have genfundet glæden ved genbrug. Tre kæmpestore plusser er:

 1. Genbrug ofte er meget billigere end at købe nyt, så det kan spare mig mange penge på langt sigt
 2. Jeg kan finde mange unikke skatte, som kan gøre min personlige stil endnu mere personlig
 3. Det er meget mere bæredygtigt

7. Tøj skal ikke tælles

Jeg tænker ikke længere over, hvor mange tøjdele jeg har. Under mit år uden shopping var der mange som henvendte sig til mig med bekymring om, at min optælling af tøj var steget mig til hovedet. Det steg mig aldrig til hovedet. Jeg brugte det blot som en målestok for at få størrelsen på min garderobe ned. Ved at tælle mit tøj kunne jeg også løbende dokumentere udviklingen i mit år uden shopping.

I dag tæller jeg som sagt ikke mit tøj mere. Jeg ved, at jeg har en garderobe på 50 stykker og shopper efter den simple regel:

Et nyt stykke tøj ind – et gammelt stykke tøj ud

På den måde holder jeg min garderobe nede og køber kun nyt tøj, når jeg ved, at jeg har et stykke tøj, som jeg vil skille mig af med.

2 thoughts on “7 ting der har ændret sig efter mit købestop

 1. Hej. Jeg kan se det er et ældre post du har lavet men spørger alligevel: var det kun tøj der var No-go eller var der andre ting du ikke shoppede? Jeg tænker at gå i gang og kun købe drt jeg har brug for dvs. Ny make-up når alt er brugt op, ingen bolig ting eller tøj. Ingen indkøb uden indkøbsliste… Og så tilføjer jeg mad og kaffe ude i byen… Jeg bruger alt for mange penge på kaffe som jeg lige så godt kunne tage med mig i min thermo kop.
  Hvor blev du mest udfordret?

  Like

  1. Hej Sofie, tak for din kommentar.

   Til at starte med så var det kun tøj (altså tøj, fodtøj, undertøj, overtøj, sportstøj, accessories.. alt der havde med garderoben at gøre), men overraskende nok så påvirkede det også alle mine andre køb. Førhen har jeg fx. også brugt mange penge på kaffe ude i byen, men under mit købestop stoppede det helt automatisk. Mit købestop endte nemlig med at sætte spørgsmålstegn ved alt, hvad jeg brugte mine penge på. Det påvirkede min håndtering af penge i sådan en grad, at jeg stort set aldrig brugte mit dankort. Men det var jo kun fedt!

   Der var ikke noget bestemt område, som udfordrede mig mest, det var faktisk kun de første tre måneder af mit købestop, som var meget udfordrende. Mine gamle indgroede shoppevaner og mønstre skulle ændres fra den ene dag til den anden, og det var svært. Men da jeg først havde rundet de første tre måneder af mit købestop, var det nærmest en befrielse ikke at bruge penge.

   Rigtig meget held og lykke med dit købestop -og glædelig jul 🙂

   P.s. Du kan læse mere om, hvad jeg rent faktisk brugte penge på i mit år uden shopping på blogindlægget her: https://mieschmidt.com/2018/12/09/har-du-saa-overhovedet-ikke-koebt-noget-i-aar/

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s