Minimalisme handler om kvalitet, ikke antal

65494607_203203723930705_8715053839805317120_n

Mange forbinder minimalisme med det ekstreme såsom at bo og leve på 5 kvadratmeter eller at leve med kun 100 ejendele, men minimalisme handler om noget helt andet. Det handler om kvalitet.

Jeg stod i vores nye køkken i vores nye lejlighed i Spanien og gjorde klar til at lave aftensmad, da jeg hiver en af de tre stegepander ud af skabet og ser, at den har tre store buler i midten af panden. Uden at tænke videre over det, stiller jeg stegepanden væk og hiver den anden stegepande frem fra skabet, men den har også en stor udadvendt bule på midten, så den ikke kan stå fladt på komfuret. Forundret over de mere eller mindre ødelagte stegepander, hiver jeg den tredje og sidste stegepande ud af skabet og indser, at den har en stor omvendt bule, som går op i panden og dermed også er ødelagt.

I dagene op til denne stegepande episode, har vi opdaget at der mangler mange basale ting i køkkenet såsom karklude, viskestykker, grydelapper, skåle, grydeskeer, hvidløgspresser osv. Alt sammen ting som gør det besværligt at lave mad. De ting der til gengæld er i køkkenet, er i så dårlig kvalitet, at vi allerede har ødelagt noget af det, bare ved at vaske det op – og det er her, det går op for mig, hvad kvalitet betyder. Jeg kan sagtens leve med et lille køkken, som kun har de mest essentielle ting i skabene, men så skal de essentielle ting også være i god kvalitet, ellers bliver det bare en udfordring at leve minimalistisk – og det er jo ikke meningen. Tre stegepander i dårlig kvalitet vil aldrig kunne erstatte én stegepande i god kvalitet.

‘All around’ kvalitet

Nu handlede mit eksempel om kvalitet i køkkenet, men når alt kommer til alt, så handler minimalisme om kvaliteten i alt hvad vi ejer og foretager os. Vi rydder op og skiller os af med overflødige ting, så vi kun har kvalitetsgenstandene tilbage, altså dem som har mest værdi, både affektionsværdi og prismæssig værdi. Vi flytter i mindre huse eller lejligheder, så vi kan få mere kvalitetstid med vores familie og venner, eller til vores store passion, og ikke mindst råd til at leve livet med dem. Vi fravælger bekendtskaber og sammenkomster, for at få tid til de bekendtskaber og råd til de oplevelser, som giver vores liv kvalitet. Minimalisme handler altså om kvalitet hele vejen rundt.

Vi endte forresten med at købe nye viskestykker, karklude og de mest essentielle køkkenredskaber, for nok er jeg minimalist, men jeg er en kvalitetsbevidst minimalist, som godt kan lide at tingene fungere.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s