Sådan vedligeholder du dit tøj for længere levetid

En af de ting, som jeg er blevet mere bevidst om med årene, specielt efter min beslutning om at få en lille men funktionel garderobe, er at vedligeholde og passe så godt på mit tøj som muligt. På den måde kan jeg udskyde nye køb og spare penge på shopping. Jeg har her samlet en liste over, hvordan du kan vedligeholde dit tøj for længere levetid.

Følg vaskeanvisningerne

Det er en god tommelfingerregel, at følge vaskeanvisningerne i dit tøj. Det kan være medvirkende til, at dit tøj ikke krymper og at det holder bedre på farven og formen. Husk også på at max. temperaturen på vaskeanvisningerne er max. temperature. Dvs. at tøjet gerne må vaskes ved en lavere temperatur. T-shirts, bluser og bukser kan fx. sagtens vaskes ved lavere temperature, hvis det ikke er alt for beskidt. Husk på at undertøj og tøj som kan indeholde mange bakterier, altid skal vaskes ved 60 grader. Det er desuden en god idé at vaske tøj med vrangen udad og at knappe skjorter inden de vaskes, da det hjælper dem med at holde på formen.

Vask ikke tøjet mere end nødvendigt

Vurder altid om tøjet kan nøjes med at blive pletvasket eller hængt ud i luften, inden du smider tøjet i vasketøjskurven. Jo færre maskinvaske du udsætter dit tøj for, jo bedre. Når tøj vaskes i vaskemaskinen slider det på materialet, farven og formen, så vask kun tøjet når det er nødvendigt.

Jeans skal kun vaskes i vaskemaskinen, når de lugter eller er godt beskidte, resten af tiden kan de nøjes med at blive “vasket” i fryseren. Fold dine jeans sammen, kom dem i en frysepose og pres så meget luft ud af posen som muligt, og læg dem dernæst i fryseren i et døgns tid. Det skulle eftersigende dræbe bakterier og fjerne lugt. Ved at komme dine jeans i fryseren undgår du, at de bliver forvasket og/eller mister formen.

Et andet materiale som også kun behøver maskinvask, når det er godt beskidt, er uld. Uld er selvrensende og kan i mange tilfælde nøjes med at blive lufttørret efter brug. Lugter tøjet, kan det vaskes i hånden – pas dog på med temperaturen, så det ikke krymper – eller i vaskemaskinen på et uldprogram.

Opbevar tøjet rigtigt

Hvis du gerne vil forlænge levetiden af dit tøj, så er det god idé at opbevare dit tøj rigtigt. Striktrøjer skal fx. foldes pænt sammen – ikke hænges på bøjler – da de ellers kan miste deres form. Jeans kan også sagtens foldes sammen og lægges på hylden. Omvendt er det en god idé at hænge blazer, habitjakker og frakker på bøjler.

Skofedt og imprægnering

Du kan forlænge levetiden af dit fodtøj markant, hvis du jævnligt giver dem lidt kærlighed i form af fx. skofedt og imprægnering. Husk altid at rengøre dit fodtøj for snavs, inden du giver dem behandling. En god tommelfingerregel er desuden at skifte sko hver dag, da fodtøj har brug for ca. et døgn til at tørre efter fugt og fodsved som opstår i løbet af dagen.

Tøjdamper

Få alt dit tøj til at se nyt og lækkert ud igen ved at bruge en tøjdamper. En tøjdamper fjerner krøller og folder i tøjet vha. damp og kan derfor bruges i stedet for et strygejern. Fordelene ved en tøjdamper er dog, at den er en del hurtigere og nemmere at bruge end et strygejern. Mange tøjdampere har også damprensnings funktion, hvilket vil sige, at du kan damprense dit tøj imellem vask og på den måde undgå maskinvask, som spiller en stor faktor tøjets levetid. De varme dampe dræber 99,9% af bakterierne og fjerne lugt fra bl.a. sved og røg.

Fnugfjerner

En fnugfjerner er en mindst ligeså god investering som en tøjdamper, hvis du vil forlænge dit tøjs levetid. En fnugfjerner er en lille håndholdt maskine, som nænsomt køres henover fx. striktrøjer, for at fjerne det fnuller og fnug som opstår over tid. Alle striktrøjer vil, efter en tur med en fnugfjerner, fremstå som ny igen.


Læs også:
Blogindlæg – Hvad er god kvalitet? Sådan bedømmer jeg kvaliteten på tøj

6 thoughts on “Sådan vedligeholder du dit tøj for længere levetid

    1. Jeg har reddet mange striktrøjer med min fnugfjerner, den er fantastisk! De findes i alverdens forskellige udgaver og prisklasser. Min er fra Elgiganten, er batteridrevet og kostede ca. 100kr.

      Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s