En simpel garderobe: Sådan opbygger du en lille og funktionel garderobe

Denne guide til en lille funktionel garderobe er til dig, som gerne vil leve livet mere og tænke mindre over din garderobe. Den er til dig, som kun vil købe nyt tøj, når det er nødvendigt. Den er til dig, som ikke vil have tøjkriser. Den er til dig, som hellere vil bruge din tid og dine penge på noget andet end tøj. Den er til dig, som gerne vil udleve tøjets levetid, inden det erstattes.

En simpel garderobe

Efter mange forgæves forsøg på at skabe en garderobe, der passede til mine behov og min beslutning om ikke at eje mere tøj end jeg har brug for, besluttede jeg mig for at lave mit eget koncept: En simpel garderobe.

Konceptet er bygget op således at:

 • Alt tøjet i garderoben bliver brugt
 • Alle sæsoner bliver dækket
 • Du har minimum 50 forskellige outfits at vælge imellem
 • Du vælger selv, hvornår din garderobe dækker alle dine behov

En simpel garderobe opbygges af Grundgarderoben og derefter tilføjes Personlige dele.

Grundgarderoben

Grundgarderoben består af 15 tøjdele: 10 overdele og 5 underdele. De ti overdele består af en blanding af toppe, T-shirts, bluser, skjorter og striktrøjer, mens de fem underdel består af en blanding af jeans, bukser, shorts og nederdele. Der udover består grundgarderoben også af fodtøj, overtøj og tasker.

Det specielle ved grundgarderoben er, at alle overdele SKAL passe med alle underdele. Det betyder ikke nødvendigvis, at alt tøjet skal være sort, hvidt og gråt, med mindre du gerne vil have det. Tøjet kan sagtens være i farver, mønstre og prints. Det vigtigste er bare, at alt passer sammen. Ved at få alle femten tøjdele i grundgarderoben til at passe sammen på kryds og tværs, skaber du en grundgarderobe med minimum 50 forskellige outfits. Det vil sige, du altid har minimum 50 forskellige outfits at vælge imellem foruden dine Personlige dele – men dem kommer vi til senere.

15 deleEt eksempel på en grundgarderobe

De 10 overdele

Når du skal udvælge dine overdele er det vigtigt at få alt fra toppe til striktrøjer inkluderet i de ti overdele, så du har passende overdele til alle sæsoner, specielt hvis du bor i Danmark, hvor vejret er omskifteligt. Du kan fx fordele dine overdele således:

 • 2 toppe
 • 2 T-shirts
 • 2 skjorter og/eller bluser
 • 2 tynde striktrøjer
 • 2 tykke striktrøjer

Ved at fordele dine overdele på denne måde, er du sikret at have tøj til både varmt og koldt vejr, men i sidste ende bestemmer du helt selv, hvordan du fordeler dine overdele. Du kender trods alt dine behov og præferencer bedst.

Hvis du gerne vil have så meget ud af din garderobe som muligt, kan du evt. udvælge dine overdele, så de kan bruges sammen. For eksempel kan en basis tanktop bruges som den er om sommeren eller den kan bruges under striktrøjer om vinteren. En skjortetop uden ærmer kan på samme måde bruges alene om sommeren eller under en bluse om vinteren. På den måde kan du få så meget ud af din garderobe som muligt og på samme tid sikre at tøjet bliver godt brugt hele året rundt.

De 5 underdele

De fem underdele skal, ligesom overdelene, bestå af en blanding af jeans, bukser, shorts og nederdele. Det er igen vigtigt at få alt fra lange bukser til shorts inkluderet i de fem underdele, så du har passende tøj til alle sæsoner. Du kan fx fordele dine underdele således:

 • 1 par blå jeans
 • 1 par sorte jeans
 • 1 par stofbukser
 • 1 nederdel
 • 1 par shorts

Ligesom med overdelene, så afgør du selv, hvordan du vil fordele dine underdele. Går du fx sjældent i bukser, men altid i kjoler og nederdele, så kan du med fordel bytte rundt på antallet af overdele og underdele, så du fx får 10 kjoler/nederdele og 5 overdele, der passer til kjolerne/nederdelene i stedet for. Uanset hvordan du vender og drejer det, så er og bliver det vigtigste, at garderoben passer til dine behov.

50 deleEt eksempel på de 50 forskellige outfits grundgarderoben indeholder

Overtøj, fodtøj og tasker

For at fuldende grundgarderoben, skal du have tilføjet fodtøj, overtøj og tasker. Start med at finde fodtøj, som passer til din grundgarderobe. Prøv at finde 3 forskellige par, som dækker dine behov ift. årstid. Det kunne fx være et par vinterstøvler, et par sandaler og et par sneakers. På den måde har du dækket dine behov, uanset om det er vinter, sommer, forår eller efterår. Prøv dernæst at finde overtøj, som passer til hver årstid, såsom en vinterjakke, en sommerjakke og en overgangsjakke. Husk at overtøjet skal passe til grundgarderoben på samme måde som fodtøjet. Når du har fodtøj og overtøj på plads, er det tid til at finde et par tasker. Prøv at finde 3 forskellige tasker; en hverdagstaske, som kan rumme alle de ting, du bruger til hverdag, en lidt mindre skuldertaske, til når du bare skal have din pung, mobil og nøgler med, og sidst men ikke mindst, en stor skuldertaske eller en rygsæk til når du skal have ekstra tøj, sko eller andre ting med på farten.

Personlige dele

Nu har du en god grundgarderobe, som gerne skulle dække dine mest basale behov, og det blevet tid til at fokusere på dine personlige dele. Der er ingen begrænsninger eller regler, når det kommer til de personlige dele. Du må tilføje så meget eller så lidt du vil, og tøjet behøver ikke nødvendigvis at passe med alt fra grundgarderoben, men husk på at jo flere personlige dele du tilføjer, som passer til grundgarderoben, jo flere forskellige outfits har du at vælge imellem.

Grundgarderoben dækker som sagt kun de mest basale behov, det kan derfor være en god idé at overveje, om du skal tilføje en eller to kjoler, en buksedragt, en cardigan, et par ekstra shorts eller noget helt andet, for at gøre garderoben fyldestgørende for dig og dine behov. Hvis du fx ofte deltager ved festlige arrangementer, kan det være en god idé at tilføje en festkjole, en festlige overdel, et par pæne bukser og et eller to par høje hæle. Det kan også være en rigtig god idé at overveje, om du har behov for to garderober; en arbejdsgarderobe og en hverdagsgarderobe. Hvis du har det, kan du opbygge hhv. din arbejdsgarderobe og din hverdagsgarderobe på samme måde, som gennemgået i blogindlægget her. Hvis du synes, garderoben bliver en tand for lille til dine behov, kan du evt. bruge konceptet til at opbygge en forår/sommer garderobe og en efterår/vinter garderobe. Valget er dit.

Husk desuden at nøglen til at opbygge en solid grundgarderobe er ved, at investere i tøj af god kvalitet. Start med at bruge det tøj du allerede har i din garderobe, men sørg for at investere i tøj af god kvalitet, når det gamle tøj skal erstattes. Tøjet vil have en længere holdbarhed og du vil højest sandsynligt opleve en større glæde ved tøjet, og være mere villig til at passe bedre på det.

Jeg håber, du får opbygget en simpel garderobe med mange skønne muligheder.

Læs også: Gør din stil personlig og varieret med accessories

Læs også: Sådan vedligeholder du dit tøj for længere levetid

2 thoughts on “En simpel garderobe: Sådan opbygger du en lille og funktionel garderobe

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s