Hvad er god kvalitet? Sådan tjekker du kvaliteten på tøj

Når jeg siger ‘god kvalitet’, så mener jeg tøj, som er syet rigtigt, er slidstærkt og dermed langtidsholdbart. Men hvordan kan man tjekke, om tøjet er i god kvalitet, inden man køber det? Jeg har her samlet en liste med punkter, som afslører om tøjet er i god eller dårlig kvalitet.

Syninger og sømme

Syningerne og sømme sladre hurtigt om tøjets kvalitet. Syningerne skal være lige, så tøjet ikke bliver skævt, og sømmene skal naturligvis være afsluttede ellers trevler de. Sømmene er desuden også ofte pressede, når der er tale om god kvalitet. En god tommelfinger regel er at tjekke afstanden fra syning til sømmen. Tøj af god kvalitet har nemlig en større afstand, sådan ca. 5 cm, så tøjet kan lægges et par cm. ud. Så jo større afstand fra syning til sømmene, jo bedre er kvaliteten. Hvis du alligevel tjekker syningerne, så gør dig selv den tjeneste og hiv forsigtig i stoffet på hver side af syningen, det kan tøj i god kvalitet holde til.

Trådene i stoffet

Helt almindelige T-shirts og bukser skal være skåret, så trådene i stoffet løber oppefra og ned. High street brands vil ofte prøve at bruge så meget af stoffet som muligt, for at tjene så mange penge som muligt, og skærer derfor konstruktionerne ud på kryds og tværs af stoffets tråde. De skæve konstruktioner får fx. T-shirts til at blive skæve i vask.

Blandingsmaterialer

Kvaliteten af tøj, set fra et materiale perspektiv, handler om din indstilling til genanvendelse og bæredygtighed. Hvis du ikke går så meget op i det, kan du vælge tøj i blandingsmaterialer, da de er mere slidstærke og derfor har længere holdbarhed, men desværre er blandingsmaterialer svære at genanvende. Går du der imod op i bæredygtighed og genanvendelse, skal du vælge rene materialer som fx. bomuld, da de er nemmere at genanvende. Mit råd er at gå efter rene materialer, når du køber nyt tøj, og blandingsmaterialer når du køber secondhand.

Uld, bomuld og denim

Uld er på mange måder et godt materiale. Uld har fx. selvrensende egenskaber og behøver derfor ikke at blive vasket så tit. Faktisk er luftning af tøjet ofte nok til at gøre det klar til brug igen. Jo mere du vasker dit tøj i vaskemaskinen, jo mere slider det på tøjet, og fordi uld har færre ture i vaskemaskinen, bliver det ikke slidt nær så hurtigt som andre materialer. Uld er derfor et godt bud på god kvalitet. Denim er kendt for at være et slidstærkt materiale (her taler jeg om den tykke og faste denim, som fx. gamle Levi’s bukser er lavet af) og skal ligesom uld ikke vaskes så ofte. Luftning af tøjet kan ofte være nok og ellers kan en tur i fryseren hurtigt puste nyt liv i denimtøj. Bomuld er ligeledes et slidstærkt materiale. Bomuld fører varmen væk fra huden og lader huden ånde, men kan i modsætning til uld og denim klare mange ture i vaskemaskinen. Denim og bomuld er derfor også gode bud på god kvalitet.

Krølletesten

Hvis du ikke er fan af at stryge dit tøj, er det en god test lige at krølle tøjet sammen i hånden, holde det ca. 10-15 sekunder og så slippe det igen. På den måde får du hurtigt en idé om, hvordan tøjet kommer til at se ud efter vask. Tøj i en god kvalitet holder formen.

Bevægelighed

Tøj i dårlig kvalitet har ofte dårligere pasform, som kan gøre det svært at bevæge sig. Simple ting som at sidde sig ned og række armen op mod en hylde, skal være muligt helt uden besvær. Det kan derfor være en god idé at teste, om du kan sidde ned i jeans, bukser, nederdele og shorts inden du køber dem. Det samme gør sig gældende for overdele. Skjorter og bluser skal ikke stramme over brystet, og du skal nemt kunne bevæge armene rundt.

Læs også: Sådan vedligeholder du dit tøj for længere levetid

2 thoughts on “Hvad er god kvalitet? Sådan tjekker du kvaliteten på tøj

 1. Tak for endnu et godt indlæg! 🙂

  Synes det kan være SÅ svært at vurdere tøjets kvalitet fra nyt. Har for nyligt købt et par Weekday bukser, som allerede har fået hul ved lynlåsen efter et par mdr og et par Uniqlo bukser, hvor knappen er faldet af ved lukningen allerede i løbet af 5 x brug. Det er virkelig for dårligt, synes jeg! Nu har jeg stædigt besluttet mig for at lære at reparere mit tøj (inspireret af dit indlæg), men har samtidig lyst til at reklamere over den ringe kvalitet. For meget af den slags tøj ville sikkert ende med aldrig at blive brugt igen, hvis man ikke selv kan fikse det. Sikke et spild! Har dog andre bukser fra begge mærker, som har holdt fint i flere år. Hmm.

  Tak for en rigtig inspirerende blog! Jeg nyder at læse med og glæder mig til hvert indlæg du skriver 🙂

  Liked by 1 person

  1. Tusind, tusind tak for de fine ord – det varmer i den grad! 🙂

   Du er ikke alene. Jeg synes virkelig også, det kan være svært at vurdere kvaliteten på tøj. Jeg har, ligesom du også har, oplevet at mit stort set helt nye tøj er gået i stykker efter kort tids brug. Det er for dårligt og det burde ikke være sådan, men på samme tid har jeg også tøj fra highstreet mærker, som har holdt i mange år. Det er en jungle uden lige at vurdere kvaliteten på tøj. Det er ærgerligt, at det skal være sådan.

   Fedt at du tager kampen op og lærer at reparere dit tøj, det er så sejt! For nylig er jeg selv blevet meget inspireret af broderi og hvordan man kan bruge det til at reparere sit tøj. Jeg går nærmest og venter på, at mit tøj går i stykker, så jeg kan prøve det af, hehe 🙂

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s