“Hvorfor det er så vigtigt for dig at have en simpel garderobe?”

72547545_571998816876180_6874855564027887616_n

Det er da blevet en helt videnskab for dig at finde en løsning på, hvordan man skaber en simpel og funktionel garderobe.” Kommentaren kommer fra min kæreste – og han har ret. Jeg brænder så inderligt for at ændre vores opfattelse af, hvordan en garderobe skal se ud og bygges op – både for min egen og miljøets skyld.

For min egen skyld

Forestil dig at du har en lille garderobe. Den er fyldt med dit favorit tøj i din personlige stil. Forestil dig hvor lidt energi du skal bruge på at udvælge et sæt tøj om morgenen, fordi alt tøjet i din lille garderobe passer sammen på kryds og tvær. Du undgår endda de tilbagevendende tøjkriser, som du ellers har været vant til. Det ville da være ret lækkert ikke?

Det er lige præcis derfor, jeg omfavner at have en lille garderobe. For så kan jeg starte dagen i et stille og roligt tempo, helt uden tøjkriser, og gemme energien til dagens gøremål i stedet for. Det giver altså meget mere mening for mig at bruge tid på at opbygge en velfungerende garderobe nu, så jeg på langt sigt ikke skal bruge energien på tøjkriser og impuls shopping. Det er altså en god investering for mig. Jeg ved desuden, at når min garderobe fungerer for mig, så forsvinder min lyst og mit behov for at købe nyt. Jeg sparer altså både energi og penge ved at have en simpel garderobe.

Mit overordnede mål er at skabe en simpel garderobe i min personlige stil, som opfylder alle mine behov. For hvis den gør det, så behøver jeg kun at købe nyt tøj, når det gamle bliver slidt op. Med en personlig stil er det desuden ikke modeverden, der diktere, hvad jeg skal have på – det er mig og kun mig. På den måde sparer jeg både energi, tid og penge, som jeg kan bruge på alt muligt andet, der giver mig mere livsglæde end tøj.

Når samtalen falder på minimalisme og bæredygtighed, så hører jeg ofte kommentaren “Det er lidt blevet en konkurrence om, hvem der kan eje mindst.” Det synes jeg ikke, det er. Jeg oplever det mere som en måde at gøre op med gamle vaner på, at udfordre sig selv og sende et signal til omverden om, at vi ikke kan, skal eller behøver, at blive ved med at leve, som vi har gjort indtil nu. Personligt kan jeg kun sige, at for mig handler det om at gøre mit liv så enkelt og ukompliceret som muligt, for min egen og miljøets skyld.

Du skal jo også huske at leve dit liv og forkæle dig selv lidt (med shopping)“. Den kommentar har jeg fået rigtig mange gange, som om jeg torturerede mig selv, ved at sætte spørgsmålstegn ved, hvor meget tøj jeg har brug for i min garderobe. Det er jo faktisk præcis det omvendte, jeg gør. Jeg prøver at gøre livet så nemt for mig selv som muligt, ved ikke at købe mere end jeg har behov for.

Læs mere: En simpel garderobe: Sådan opbygger du en lille og funktionel garderobe

Fordi vi ikke har noget valg

Når det kommer til tøj, så er vi nødt til at gentænke vores købsvaner og rutiner af den simple grund, at vi ikke har noget andet valg. Tøjproduktion er en stor synder for miljøet og som forbruger er vores største magt, helt at lade være med at købe noget nyt tøj, eller i hvert fald kun købe det, vi reelt har behov for – og helst fra bæredygtige producenter. Vi er nødt til at stoppe klat shopperiet og fokusere på langtidsholdbare løsninger i stedet, hvis vi ønsker at gå en grønnere fremtid i møde.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s