Et simpelt liv: En fortælling fra fristaden Los Molinos Del Rio Aguas, Spanien

Drømmer du ind imellem om at melde dig ud af samfundet og leve et liv off the grid? Det gør jeg nogle gange, men efter et par nætter i fristaden Los Molinos Del Rio Aguas, vil jeg nok overveje det en ekstra gang, før jeg springer ud i det. Her er en fortælling fra fristaden Los Molinos Del Rio Aguas i Spanien.

En fristad i ørkenen

I den sydøstlige del af Spanien ligger storbyen Almería og kun en lille times kørsel nord for Almería ligger Spaniens ørkenområde Desierto De Tabernas. Ørkenområdet er en stor nationalpark, hvor man bl.a. kan finde den lille fristad Los Molinos Del Rio Aguas.

Den lille landsby er placeret på en klippeskråning, som fører ned til bunden af dalen hvor floden Los Molinos Del Rio Agua løber. Landsbyen ligger godt skjult på skråningen og hvis man ikke ved, hvor landsbyen er placeret, så kan man nemt overse den skjulte perle. I landsbyen bor der ca. 20-30 mennesker, som alle har valgt at leve off the grid, hvilket betyder, at de lever et liv uafhængigt af samfundet og bl.a. selv sørger for deres vand- og elforsyning.

På et roadtrip igennem Andalusien overnattede min kæreste og jeg i den lille fristad, og fik lov til at komme helt tæt på, observere og ikke mindst opleve, hvordan sådan et lille samfund hænger sammen. Det var faktisk ved et tilfælde, at vi endte i Los Molinos Del Rio Aguas. Da vi i ugerne forinden havde planlagt vores roadtrip og efterfølgende skulle finde Airbnb overnatninger, valgte vi denne Airbnb udelukkende pga. dens placering i nationalparken, og læste derfor ikke det med småt, hvor der klart og tydeligt stod, at den var placeret i fristaden. Det gjorde os ikke noget – tværtimod! Vi synes, det var vildt spændende.

La Casita

Vores Airbnb vært hed Jessica. Hun var oprindeligt fra Schweiz, men flyttede for 20 år siden til landsbyen med sin daværende partner. Sammen købte de et lille hus øverst på skråningen, som de sammen renoverede og satte i stand i de efterfølgende år. Nabobygningen var på det tidspunkt ejet af en amerikaner. Han boede der ikke længere, men kom forbi bygningen en til to gange om året, for at se hvordan bygningen tog sig ud. Da han så det solide og flotte arbejde Jessica og hendes partner havde gjort med deres bygning, roste han dem og tilbød, at de kunne købe hans bygning og sætte den i stand også – han havde jo ikke længere brug for den. Det takkede de ja til og efter 10 års arbejde bliver den i dag lejet ud på Airbnb under navnet La Casita.

La Casita er, som navnet antyder, et lille hus med to værelser. Når man træder ind gennem den grønne hoveddør, træder man to trin ned og direkte ind i køkken alrummet. Bagerst i rummet er der et fint lille køkken med gasblus og vandhane, til højre er der et spisebord med stole, og til venstre er der en lille sofa og en brændeovn. Parallelt med hoveddøren er døren til soveværelset. Her træder man ligeledes to trin ned og har en trekvart seng foran sig, samt et separat toilet og bad på højre side. Toilettet er meget lille! Jeg er selv hverken høj eller bred, og jeg kunne kun lige lukke døren ind til toilettet. Badet har samme størrelse som toilettet, men det fungere bedre, da man står op. Foran bygningen er der en tilhørende lille terrasse, hvor man kan nyde solen fra den står op til den går ned igen.

Airbnb gæster som overnatter i La Casita får en fuld rundtur og instruktioner af Jessica ved ankomst. I køkkenet skal skraldet fx. sorteres i tre forskellige spande, på toilettet skal toiletpapir ikke i toilettet men for så vidt muligt i den lille spand, som står ved siden af, og når man går i bad, skal man ikke forvente meget tryk på vandet, da der kun er det tryk på vandet, som naturligt opstår, når det løber i røret ned af skråningen. Selvom det for mange lyder lidt for alternativt, så er La Casita det hus i landsbyen, som er i bedst stand – ikke engang Jessicas eget hus er i så fin stand. Mange af husene i landsbyen ligner noget fra et tredjeverdens land indeni siger Jessica. Så når man overnatter i La Casita, får man altså luksus oplevelsen af, hvordan det er at bo og leve i Los Molinos Del Rio Aguas.

IMG_20190929_102459

IMG_20190929_102556

IMG_20190928_160836

IMG_20190928_160914

IMG_20190929_171412

IMG_20190929_114222

IMG_20190929_114144

IMG_20190929_114018

Landsbyen

Beboerne i landsbyen er en blanding af unge, som vil prøve kræfter med off the grid livet, og ældre som har boet der i mange år. Man skulle tro at størstedelen af beboerne har spansk nationalitet, men der er faktisk kun ét par, som for nyligt er flyttet til byen. Resten er tilflyttere hovedsaligt fra Europa. Los Molinos Del Rio Aguas har eksisteret i mange år og størstedelen af husene i landsbyen, er de oprindelige huse, som blev bygget da byen blev grundlagt. Dog er mange af husene blevet lettere renoveret i årenes løb. Der er ingen veje rundt i landsbyen, stort set kun trampestier, hvilket gør renoveringsarbejde meget udfordrende. Alle materialer skal kunne køres på en trillebør fra parkeringspladsen og hen til bygningen.

Selvom byens beboere har valgt at leve et liv uafhængig af samfundet, skal der alligevel penge i kassen. Mange har derfor omfavnet deres kreativitet, og der bliver produceret alt fra hjemmelavede smykker, hårpynt, notesbøger og kunst i landsbyen. Vores vært Jessica producerede fx. sæbe i sin lille grønne campingvogn, som hun kaldte laboratoriet. Vi var dog mest imponeret over en mand, som lavede alt fra dekorative figurer til el-guitarer i agave. Det var virkelig flot! Udover at sælge sit håndværk, så underviste han også i, hvordan agave kan bruges som materiale.

I landsbyen finder man også Sunseed, som er en frivillig organisation i Los Molinos Del Rio Aguas med fokus på at lære andre om bl.a. off the grid livsstilen og permakultur. Som frivillig betaler man for et ophold på ca. 3-6 måneder (med mulighed for forlængelse) og får kost, logi og undervisning i retur. Den lille smule af Sunseed, som vi oplevede på afstand, virkede enormt interessant og hjertevarmt.

For mange vil fortællingen om Los Molinos Del Rio Aguas måske lede tankerne hen til Christiania, men det er ikke helt det samme, prøvede Jessica at forklare os. Los Molinos Del Rio Aguas er ikke et kollektiv eller et samfund, alle er selvstændige og uafhængige af hinanden. Der er ingen ugentlige eller månedlige møder, hvor man skal blive enige om forskellige ting. Alle gør det de skal, for at få en hverdag til at hænge sammen -uafhængigt af hinanden. Det er kun hvis den store vandpumpe, som forsyner landsbyen med vand, går i stykker, at de laver en fælles indsats og får det fikset.

IMG_20190929_125810

IMG_20190929_125753

IMG_20190929_125608

IMG_20190929_121013

IMG_20190929_125818

IMG_20190929_130605

Hvordan er livet i fristaden – sådan helt ærligt?

Vi havde nogle gode lange samtaler med Jessica om livet som uafhængig i en fristad, og hun lagde aldrig skjul på, at det er hårdt. Hun har i sine 20 år i landsbyen set mange entusiastiske mennesker flytte ind i landsbyen med store drømme og håb for fremtiden, men ofte går der kun omkring halvandet år, før de er flyttet ud igen. Det er ærgerligt, for landsbyen mangler nye tilflyttere, men det kræver mod, tålmodighed og vilje af en anden verden at bygge et nyt uafhængigt liv op siger Jessica, og påpeger at mange af dem giver op, fordi de ikke ved, hvordan de skal tjene penge til dagen og vejen. For uanset hvor uafhængig man er, så skal der penge til mad, reparationer, batterier, gasblus osv.

Jessica har fået det nye liv i Los Molinos Del Rio Aguas, som hun altid har drømt om, men det har taget mange år, at nå dertil. Det er fx. først indenfor de sidste to år, at hun har kunne leje La Casita ud på Airbnb. Det har til gengæld givet hende en mere eller mindre stabil indkomst, for La Casita er populær på Airbnb og hun tager sig godt af sine gæster.

Los Molinos Del Rio Aguas ligger som sagt i en ørken nationalpark, hvilket selvfølgelig også har sine udfordringer. Om sommeren bliver det så varmt, at beboerne nærmest går i hi. De lukker sig inde og prøver at underholde sig selv, lidt ligesom vi gemmer os væk, når det bliver vinter. Varmen gør det desuden til et godt sted for slanger at opholde sig, og i dette område er der to arter, en meget lang men ganske ufarlig og en kort men livsfarlig. Heldigvis er det ikke noget de er plaget af i landsbyen, men de kigger forbi engang imellem.

Vi synes, La Casita var yderst charmerede og Los Molinos Del Rio Aguas er absolut et besøg værd. Så hvis du har det mindste interesse i bæredygtighed, alternative livsformer, simple living, eller off the grid living, så vil et par nætter i La Casita være spændende og informativt for dig (Jessica deler glædeligt ud af sin viden). Du hjælper desuden Jessica med at opretholde sit liv i fristaden og støtter op om, at hun fortsat skal åbne sit hjem op for fremmede, som er interesserede i et mere uafhængigt liv.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s