Garderobeglæde: Hvad er det for noget?

Oplever du nogensinde ægte garderobeglæde? Altså det modsatte af fortvivlelse, frustration og tøjkriser? Det oplever jeg. Nu. Men sådan har ikke altid været. Det har været en lang rejse at finde ud af og nå frem til hvad ægte garderobeglæde er, men jeg har endelig fundet noget, som virker for mig.

Hvad er garderobeglæde?

I år 2018 da jeg havde mit år uden shopping, blev jeg klogere på, hvad det vil sige at have garderobeglæde. Jeg kunne ikke købe noget nyt til min garderobe, da jeg jo ikke måtte shoppe i et år, og jeg var derfor tvunget til, at leve med det jeg havde og på en eller anden måde få det til at fungere. Og jeg fik det til at fungere og jeg brugte flittigt mit tøj, men det var tydeligt at se, at jeg kun brugte mit favorit tøj om og om igen. Resten af mit tøj lå pænt foldet sammen tilbage i skabet uge efter uge. Der var flere forskellige grunde til, at jeg ikke fik brugt resten af mit tøj, men der var specielt tre ting, som gik igen:

Dårlig pasform

Dårlige materialer

For spraglede mønstre og for stærke farver 

Jeg havde bl.a. en mørkeblå skjorte i det fineste blomsterprint, som var for snæver over skulderne og for lang på ærmerne, og så var den desuden i et dårligt materiale, som gjorde det svært for huden at ånde. Jeg havde også et par sorte selebukser, som jeg var fuldstændig forelsket i, men som sad så stramt, at jeg følte, jeg skulle suge maveskindet ind hele tiden. Derudover havde jeg rigtig meget tøj i stærke farver og vilde mønstre. Jeg har senere hen fundet ud af, at mine øjne er tiltrukket de vilde farver og mønstre, og det er det første, jeg går hen imod, når jeg træder ind i en tøjbutik, men virkeligheden er, at jeg aldrig går i det. De vilde farver og spraglede mønstre passede desuden ikke til noget andet tøj i min garderobe, så det endte altid med en tøjkrise, når jeg ind imellem prøvede at tage tøjet i brug.

Det blev mere tydeligt for mig, hvad det vil sige at have garderobeglæde. For mig handlede det altså om god pasform, gode materialer som lader huden ånde, og mere neutrale farver og mønstre i tøjet. Men det var ikke noget, som jeg tog i brug lige med det samme. Det er faktisk først noget, som jeg har omfavnet i den sidste halvdel af år 2019. Jeg startede nemlig året med stor overbevisning om, at jeg skulle have flere farver og mønstre ind i min garderobe, men at det blot skulle være planlagte farver og mønstre, så jeg var sikker på, at det passede sammen. Teorien var som sådan god nok, men i praksis fungerede det stadig ikke for mig.

For en måneds tid siden ryddede jeg så op i min rejsegarderobe, som består af ca. 80% af alt mit tøj. De sidste 20% er mit vintertøj, som er hjemme i Danmark. Jeg byggede min rejsegarderobe op på ny ud fra mit koncept En simpel garderobe. Jeg købte ikke noget nyt tøj, men brugte det tøj, som jeg havde, og gemte det overskydende tøj væk for en stund – og sikke en forskel det har gjort. Nu er der kun 9 overdele, 4 underdele, 3 kjoler, 2 korte jakker og en cardigan, og alt tøjet passer sammen på kryds og tværs. Jeg har brugt min “nye” garderobe i en måneds tid og jeg har virkelig mærket en forskel – jeg har mærket garderobeglæde. Det tøj som jeg har inkluderet i min “nye” garderobe, er i gode materialer, har god pasform, og er udelukkende i neutrale farver – noget jeg aldrig havde troet skulle ske – og jeg føler mig altid præsentabel, tilpas og ikke mindst som mig selv. Det er fantastisk.

Hvad jeg vil frem til, er, at jeg sagtens kunne gå et helt år (og nok også længere tid end det) uden at købe nyt tøj og uden at have et reelt behov for nyt tøj i min garderobe, men jeg ville ikke opleve garderobeglæde. For man kan sagtens bare bruge det, man har, få det til at fungere og efter mange års brug have slidt det op og først derefter købe noget nyt tøj, men livet er simpelthen for kort til at gå i tøj, som ikke føles rart mod huden, er for langt eller for kort, eller skriger til himlen med neon farvede prikker, når man helst vil have en sandfarvet bluse på. Garderobeglæde er vejen frem og ikke mindst vejen til en simpel og funktionel garderobe, for hvis du elsker alt dit tøj i din garderobe, så behøver du ikke ret meget at vælge imellem.

I dag er jeg godt på vej til at opleve meget mere garderobeglæde i fremtiden med en mindre garderobe, hvor tøjet passer til min krop og personlighed, og ikke mindst føles godt mod huden.

Vil du gerne vide mere om garderobeglæde? Så kan jeg kun anbefale, at du hoppe over til Johanne på Bedremode, som bl.a. holder foredrag om hvordan, du kan opnå garderobeglæde gennem bæredygtig mode.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s