5 bud på nytårsforsætter som fremmer bedre og grønnere shoppevaner (del 1)

For rigtig mange er nytårsforsætter lidt af en kliché, hvor drømme om at tabe sig eller at begynde at strikke desværre falder til jorden. Men sådan behøver det ikke nødvendigvis at være. Den nemmeste måde at komme i mål med sit nytårsforsæt på, er ved at lave et realistisk mål. Er du 110% engageret og viljestærk, så vælg et stort mål, men kender du dig selv godt nok til at vide, at du måske mister interessen undervejs, hvis målet bliver for uoverkommeligt, så vælg et mindre mål. Vil du gerne udfordre dig selv med et spændende nytårsforsæt, men ved du ikke helt, hvad det skal være, så har jeg her fem bud på nytårsforsætter, som fremmer bedre og grønnere shoppevaner.

Købestop

Vi starter i det store, eller det kommer selvfølgelig an på hvor lang tid dit nytårsforsæt skal vare. Bare fordi det er et nytårsforsæt, behøver det jo ikke at vare hele året ud. Udfordre dig selv med et købestop. Alt fra en uge til et år kan sætte sine aftryk og ændre dine vaner og mønstre, men min oplevelse er dog, at tre måneder som et minimum vil være det bedste, da det tager lang tid at ændre indgroede vaner og rutiner.
I 2018 var mit nytårsforsæt at holde et år uden shopping, dvs. at jeg ikke købte noget hverken nyt eller brugt tøj, fodtøj, tasker eller tilbehør i hele år 2018. Men et købestop behøver ikke nødvendigvis at handle om tøj. Har du en dårlig vane med at købe take away eller to go kaffe, så udfordre dig selv med et købestop for en periode.

Genbrug

Er et købestop for stor en mundfuld for dig, så kan et nytårsforsæt om mere secondhand tøj måske vække din interesse. Udfordre dig selv til altid at undersøge om du kan finde det, du mangler, brugt inden du køber det fra ny. Kan du finde det brugt, så er der jo ingen grund til at købe det fra ny. Der findes heldigvis mange skønne secondhand butikker og secondhand loppemarkeder, som gør det nemt at finde brugt tøj i god kvalitet. Kan du ikke overskue de fysiske butikker, så er det heldigvis også nemt at finde gode brugte varer online på bl.a. Trendsales, Facebook marketplace og Den Blå Avis.

Kollektive klædeskabe

Et købestop er måske lige i overkanten for dig og du har ikke hverken tiden eller lysten til at gå på jagt efter secondhand tøj, så kan et medlemsskab til et kollektivt klædeskab måske være løsningen for dig. Med et medlemsskab til fx. Veras eller The Organic Club kan du vha. et pointsystem bytte dit nuværende tøj til noget andet og helt undgå at købe nyt tøj. På den måde kan du stadig forny din garderobe, så du ikke kommer til at mangle noget og det ikke bliver alt for kedeligt i længden. Dit nytårsforsæt vil altså handle om kun at bytte dig til nyt tøj, i det kollektive klædeskab du melder dig ind i, frem for at købe nyt tøj.

Byt, sy, lej eller lån

Hvis du er glad, for den garderobe du har og den dækker alle dine behov, så er det hverken et købestop eller et medlemsskab til et kollektivt klædeskab, du skal udfordre dig selv med. Dit nytårsforsæt kunne meget vel være at passe på, pleje og reparere det tøj du allerede har, og aftale med dig selv, at hvis du får brug for lidt nyt tøj, så skal det findes på et af de mange byttemarkeder rundt om i landet (se en oversigt over byttemarkedet i hele landet her). Er du god til at sy, kan du også friske din garderobe op ved at redesigne dit tøj eller sy noget helt nyt. Kommer du til at mangle en pæn festkjole, så lej en festkjole frem for at købe en, eller lån diverse tøjdele af familie og venner i stedet for at købe nyt.

Begrænsning

Det femte og sidste bud på et nytårsforsæt er noget så simpelt som at sætte en begrænsning på, hvor meget nyt tøj du må købe. Det kunne fx. være en begrænsning på max. fem nye køb i et år eller max. et nyt køb i måneden, alt efter hvilke shoppevaner og mønstre du har på nuværende tidspunkt. Det vigtigste er bare, at nytårsforsættet udfordre dig. Ved at give dig selv en begrænsning, bliver du mere bevidst om dine køb og derfor også mere kræsen. Du kommer altså automatisk til at tænke mere over, hvad du egentligt har brug for, inden du foretager nye køb.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s