Hvorfor er det så svært at stoppe med at shoppe?

Hvorfor er der nogle, som har svært ved at stoppe med at shoppe? Og hvor kommer shoppelysten fra? I løbet af de sidste to år har jeg snakket med mange forskellige mennesker omkring shopping, shoppelyst, og hvorfor det er så svært at stoppe med at shoppe. I dette blogindlæg har jeg samlet alle begrundelserne til, hvorfor de har haft svært ved at stoppe med at shoppe. Måske kan du genkende noget af det?

Kender ikke til andet

Jeg tror, at mange mennesker har svært ved at stoppe med at shoppe, fordi de ikke kender til andet. Det er det, de ser i fjernsynet. Det er det, de ser på de sociale medier. Det er det, de gør, når der er overskud og penge på kontoen. Mennesker er vanedyr og har vi gjort shopping til en vane, ja, så er det dét, vi gør. Jeg kender det fra mig selv. Jeg har brugt alt for meget tid og alt for mange penge på at shoppe, fordi det var en vane og jeg ikke kendte til andet.

Når jeg tænker på, hvor min shoppelyst er kommet fra, kan jeg godt se nu, at jeg har været meget påvirket af bl.a. de film og serier jeg har set i mine teenageår. Serier som Gossip Girl og Sex & the city hvor shopping og udseende spiller en stor faktor, har i stor grad påvirket min opfattelse af, hvor meget tøj jeg har brug for. Det samme har de magasiner jeg læste, påvirket mig til altid at tro, at jeg skulle købe nyt tøj hver måned.

Jeg tror desuden, at den udvikling der er sket over de sidste 50 år, som har gjort tøj tilgængelig for alle, fordi priserne er blevet så lave, har medvirket til en større shoppelyst hos mange.

Sociale medier

Som nævnt ovenover så bliver vi påvirket af alt omkring os og de sociale medier er ingen undtagelse. Udover de mange reklamer og sponsorerede indlæg som popper frem på vores nyhedsoversigt, så bliver vi også påvirket af de mennesker, som vi vælger at følge på de sociale medier. Ofte følger vi mennesker som har succes, er inspirerende, eller som vi på en eller anden måde ser op til, og det påvirker os hver gang, vi bruger de sociale medier. Følger du en inspirerende og succesfuld kvinde eller mand, som oveni købet også har en fremragende tøjstil, så vil du højest sandsynlig blive påvirket til at købe noget tøj, som minder om deres. For det kan godt være du ikke er succesfuld, men du kan altid ligne en, som er.

På samme måde tror jeg, der er mange, som bliver snydt af det fejlfrie billede, de sociale medier fremstiller. Der er ingen, der er perfekte eller fejlfrie, men ni ud af ti gange er det de perfekte billeder, som bliver delt. Det forstyrrer vores selvopfattelse og kan i nogle tilfælde fører til unødvendig shopping. For det kan godt være vi ikke er fejlfrie, men vi kan købe noget lækkert tøj og tage et perfekt billede, og få det til at ligne, at vi er fejlfrie, succesfulde og lever noget nær det perfekte liv.

Følelsesmæssig ubalance

Tøj har en stor magt over os, fordi tøj kommunikere, hvem vi er, før vi overhovedet har sagt noget. Derfor er der også mange som shopper, når de er i en følelsesmæssig ubalance. For nyt tøj kan få dig til at se dig selv med nye øjne. Er du fx. blevet droppet af din kæreste, så kan nyt tøj, som fremhæver dine bedste sider, give dig ny selvtillid og nyt håb for kærligheden. Eller er du fx. blevet fyret fra dit arbejde, så kan nyt tøj give dig et selvtillidsboost, så du er klar til nye jobsamtaler og nye udfordringer. Nyt tøj kan få os til at se os selv med nye øjne, hvilke ofte resultere i et selvtillidsboost, som i sidste ende giver os en lille lykkerus, og derfor shopper vi, når vi er i en følelsesmæssig ubalance.

Midlertidig lykkerus

Shopping giver os en kortvarig adrenalin- og lykkerus, og det vil hjernen helt naturligt gerne have mere af. Shopping er på mange måder et fix, fordi vi kan opleve så stor en lykkerus, ved at købe nyt. Jeg kan kun forestille mig, at det er derfor begrebet shopaholic, er kommet til verden. Det er nemlig i værste tilfælde en afhængighed og et misbrug, som skal behandles med terapi. I Danmark er der cirka 300.000 mennesker – mest kvinder – med købemani.

Kedsomhed

Jeg kan kun forestille mig, at der er andre end mig, som har shoppet pga. kedsomhed. Måske sidder man alene hjemme en lørdag aften og får lidt dårlig selvtillid, fordi man kan se på de sociale medier, at alle ens venner har en festlig lørdag aften, og så tyr man til lidt online shopping for at få et lille selvtillidsboost. Det skulle ikke være første gang i verdens historien, at det er sket. Ikke desto mindre skal man passe på, at shopping ikke ender med at blive en hobby, som finder sted hver gang man keder sig. Hvis du tager dig selv i at shoppe, hver gang du keder dig, så stop op og mærk efter hvorfor du har lyst til at shoppe. Er det, som i mit tilfælde, fordi du keder dig en lørdag aften? Så sluk for de sociale medier og omfavn en aften alene med en god film, bog, eller en hjemmelavet spa. Er det fordi du mangler selskab og samvær med andre mennesker, så prøv at blive bedre til at lave aftaler med de mennesker du holder af. Hvis du ikke har nogle mennesker i nærheden, som du kan lave aftaler med, så kan du måske starte i en forening eller en klub, og møde nogle nye mennesker der. Det vigtigste er bare, at du stopper op og mærker hvorfor, du har lyst til at shoppe.

Penge er til for at blive brugt

Penge til for at blive brugt“. En talemåde som indbyder til shopping, uanset om det er tøj, interiør, gadgets, eller noget helt andet. Under mit år uden shopping fik jeg overraskende tit kommentaren “hvis du ikke shopper, hvad bruger du så dine penge på?” Som var det, det eneste rigtige at gøre med sine penge, men det vidner også om, hvor mange der egentlig tænker således. Er du vokset op med en forældre, som har brugt denne talemåde, så er det ikke utænkeligt, at du er blevet påvirket til at tænke på samme måde. Har du indstillingen, at penge er til for at blive brugt, så kan det være meget svært at stoppe med at shoppe.

YOLO

Begrebet YOLO (‘You Only Live Once’ eller ‘du lever kun én gang’) er de nyere generationers udgave af Carpe Diem. Begrebet indbyder til at leve livet fuldt ud i dag, uden at tænke over konsekvenserne, for ingen ved, om du er her i morgen. Med en YOLO indstilling til livet kan man nemt falde i en form for købemani og det kan være ekstra svært at stoppe med at shoppe, når man først har slået sig løs.

Selvforkælelse

Selvforkælelse er den klassiske undskyldning for at købe noget, man i princippet ikke mangler. Undskyldningerne kunne fx. lyde således:

-Jeg har haft overarbejde hele ugen, så jeg fortjener en ny bluse. 

-Jeg har lige ryddet op i mit klædeskab, så jeg fortjener en ny taske.

-Jeg fik skæld ud af chefen i dag, så jeg fortjener et par nye øreringe.

Hvis du falder i selvforkælelse klassikeren, så kunne det tyde på, at der er en følelsesmæssig ubalance, som du dæmper ved købe noget nyt -ligesom ved kedsomhed. Så inden du forkæler dig selv med noget nyt tøj, så mærk efter i kroppen om det er noget andet, der trykker. Mange kompensere også deres mange arbejdstimer med shopping, for ellers giver det ingen mening at arbejde så mange timer. Hvis du har det på den måde, så er det måske ikke det rigtige, du arbejder med. Husk at mærke efter.

Vi føler os rige

Mit indtryk er, at mange føler sig velhavende, når de kan betale alt, hvad der skal betales hver måned, og stadig have råd til at spise ude og købe nyt tøj hver måned. Sammenlignet med mange andre lande i verden, så er det bestemt også en velhavende position at være i, men det sørgelige er, at hvis de rent faktisk lod være med at gå ud og spise og købe nyt tøj hver måned, og i stedet investerede pengene, ville de måske ende med at blive rigtigt rige, i stedet for bare at føle sig rige.

Shopping er en vane, en rutine, et mønster som skal stoppes på lige fod med fx. rygning. Det er ikke nemt og det kræver både vilje og disciplin, men det er muligt. Mit bedste råd til at stoppe med at shoppe er, at mærke efter i kroppen hvorfor du har lyst til at shoppe, når shoppelysten melder sig.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s