Mindful shopping: Køb mindre, vælg med omhu og brug det!

Hvis vi alle var mere mindful end mindless i vores shoppevaner, så ville vi måske ikke købe så meget tøj. Men hvad indebærer mindful shopping og hvilke fordele giver det dig?

Mindful shopping betyder ‘bevidst shopping’. Det modsatte af mindful shopping er mindless shopping, som direkte oversat betyder ‘tankeløs shopping’. At være en mindful shopper betyder altså, at man foretager bevidste køb, når man shopper, og ikke lader sig styre eller friste af impulsive køb. For mig handler mindful shopping primært om tre ting: at købe færre stykker tøj, at vælge med omhu, og at bruge tøjet – sådan rigtigt!

Køb færre stykker tøj

Vil du gerne være en mindful shopper, så skal du som udgangspunkt købe mindre. Det kan derfor være en god idé, at skabe et overblik over, hvad du egentligt har i dit tøjskab og hvad du mangler. Så start med at gennemgå din garderobe og skriv det ned, som du mangler, for at få din garderobe til fungere. Når du efterfølgende tager på shoppetur, så hold dig til listen.

Det kan også være behjælpeligt at lave en want/need liste, så du kan danne dig et reelt overblik over, hvad du oprigtigt mangler i din garderobe, modsat hvad du godt kunne tænke dig i din garderobe – for der er stod forskel på de to ting.

Vælg med omhu

Når jeg skriver, du skal vælge med omhu, så mener jeg, at du skal stille spørgsmål til dig selv og til varen. Spørg fx. dig selv om varen passer sammen med resten af dit tøj? Spørg også dig selv om du vil bruge varen minimum 30 gange, før du skiller dig af med den. Og glem ikke at sætte spørgsmålstegn ved hvor dit tøj kommer fra og hvem der har lavet det (og er det noget du vil støtte op om?). Husk på at dine penge er små stemmesedler, og hver gang du køber noget, så stemmer du for mere af samme skuffe. Køber du fx. noget tøj hos en highstreet forhandler, så har du givet forhandleren din stemme til at fortsætte deres salg af billigt produceret tøj.

Når du skal vælge med omhu, er det også vigtigt, at du ikke lader dig nøjes, forstået på den måde, at du kun skal købe varen, når den lever op til dine standarder. Er kvaliteten ikke helt i top eller er snittet lidt forkert, så lad være med at købe varen og undgå dermed at nøjes. Vent til du finder den helt rigtige udgave, det bliver du meget gladere for i længden.

Læs også: 7 spørgsmål du skal stille dig selv inden, du køber nyt tøj

Brug tøjet – sådan rigtigt!

Mindful shopping handler ikke kun om shopping og alle de forberedelser du gør dig, inden du køber en ny vare. Det handler også om efterkøbs-oplevelsen. Husk at tage dit nye tøj i brug med det samme, så du ikke mister begejstringen for det. Hvis du smider det ind bagerst i klædeskabet, kan du hurtig glemme, at det er der. Plej tøjet og reparer det, hvis det går i stykker. Og vigtigst af alt brug det om og om og om igen, gerne minimum 30 gange, men helst meget mere.

IMG_20200301_134733

Fordele ved mindful shopping

Du sparer penge
Det siger måske sig selv, men når du køber færre ting, som er nøje udvalgt, så vil du på sigt spare penge på dit shoppebudget – med mindre du køber færre men dyrere ting.

Du undgår fejlkøb
Selvom det ikke helt kan undgås at lave fejlkøb ind imellem, så vil du opleve at lave færre fejlkøb, når du kun køber med omhu.

Du foretager bedre køb, som du i længden bliver gladere for
Når du vælger med omhu og kun laver velovervejede køb, vil du på sigt blive gladere for tøjet. Du kender sikkert følelsen af at have sparet op til et eller andet, og når du endelig får råd til at købe det, så føles det simpelthen så fedt! Ofte passer vi også bedre på de ting, som har været velovervejet, og er mere villig til at reparere det, hvis det skulle gå i stykker.

Du får flere penge til de ting, som gør dit liv værd at leve
Når du køber mindre tøj, får du automatisk flere penge mellem hænderne. Penge som du kan bruge på oplevelser eller ting, som giver dit liv ægte værdi.

Du bliver bedre til at mærke efter, hvad der er rigtigt for dig
– både hvad angår tøj, men også på andre områder af livet. Så når du først begynder at mærke efter, hvad du egentligt har brug for og lyst til i livet, så vil du automatisk blive bedre til at mærke efter og sige nej til alt det, som ikke giver dit liv værdi.

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s