Min historie kort fortalt: Min vej til et mere simpelt liv

Tilfældighed eller skæbnen?

Mine første skridt imod et mere simpelt liv, startede tilbage i 2011. Jeg gik rundt i bogafdelingen i min lokale genbrugsbutik, da jeg fandt en lille bog om Feng Shui. Jeg bladrede lidt frem og tilbage i bogen, læste et par kapiteltitler og tænkte ved mig selv “hmm, det kunne måske være en interessant bog at læse.” På det tidspunkt havde jeg ingen idé om, at det var bogen, som skulle vende op og ned på mit liv.

Jeg købte bogen med hjem og begyndte at læse i den. Det var ikke så meget forklaringen om Feng Shui der fangede min opmærksomhed, det var mere kapitlet om oprydning. Skridt for skridt guidede bogen mig gemmen hele mit hjem og satte spørgsmålstegn ved alt jeg ejede – og det var her, det hele for alvor startede. Bogen blev i de efterfølgende år min Bibel. Jeg ryddede op og ud i mit hjem og alle mine ting, om og om igen indtil jeg til sidst stod tilbage kun med de ting, som enten var funktionelle for mit hjem, ting jeg virkelig elskede eller ting som jeg syntes var smukke.

Fra interiør til tøj

Efter et par år med fokus på oprydning af mit hjem, flyttede jeg mit fokus til klædeskabet. Hvis jeg kunne leve kun med de ting, jeg virkelig havde brug for i mit hjem, så kunne jeg vel også leve med et klædeskab, kun med tøj som jeg virkelig havde brug for. Ligesom med oprydningen af mit hjem, så tog oprydningen af mit klædeskab også et par år at komme igennem. Det lyder som meget lang tid, men i bund og grund, så er det svært at skille sig af med sine ting i starten. Heldigvis så bliver det nemmere med tiden og jo flere gange man rydder op og sætter spørgsmålstegn ved de samme ting, jo mere afklaret bliver man. Inderst inde ved man godt, hvilke ting man er glad for og det er kun de ting, man skal beholde i sit liv.

thumbnail_SAM_5276
Billedet er fra år 2011 da det hele startede. Sække, gamle kufferter og indkøbsposer fyldt med ting og tøj til genbrug.

En garderobe på 50 dele

Jeg udfordrede mig selv til at rydde op i mit tøj, indtil jeg til sidst endte med en garderobe på omkring 50 dele. De 50 dele inkluderede tøj, overtøj, fodtøj og tasker. Alt andet i mit klædeskab såsom tilbehør, undertøj, strømper, sportstøj, nattøj osv. var ikke en del af beregningen, men skulle naturligvis holdes på et minimum. Det er uden tvivl, den bedste garderobe jeg nogensinde har haft! Der var ikke meget at vælge imellem, men alt passede sammen på kryds og tværs, så jeg havde aldrig tøjkriser, brugte max. 5 minutter på at finde et sæt tøj om morgenen og havde langt mindre vasketøj.

En af de helt store sidegevinster for mig, ved at have en garderobe på kun 50 dele, var, at jeg brugte alt mit tøj om og om igen, indtil det var slidt op. Jeg kunne derfor gå ud og købe nyt tøj med god samvittighed. Jeg manglede rent faktisk et par bukser, når jeg havde slidt det gamle par op. Det er for mig en bæredygtig løsning, som alle målrettet burde gå efter.

Læs mere: En helårsgarderobe på max. 50 dele, men hvorfor?

Læs mere: 50 item wardrobe: 50 dele, 1 år, intet problem!

Et år uden shopping

I slutningen af år 2017 tog jeg en beslutning om, at jeg ikke vil shoppe i hele år 2018. Min garderobe på 50 dele havde vokset sig stor igen i takt med mine dårlige shoppevaner havde taget over. Jeg ville tilbage til at have en lille garderobe igen, som bare fungerede! Og så ville jeg bl.a. også gerne:

  • Lære at være taknemmelig for mit tøj
  • Begynde at slide tøjet op, inden jeg køber nyt
  • Vise mig selv at jævnlige shoppeture ikke var vejen til et lykkeligt liv
  • Opbygge en simpel garderobe som fungerede!

Et år uden shopping var en fantastisk oplevelse for mig. Jeg fik bl.a. bekræftet at jeg ikke blev lykkeligere af at shoppe hele tiden og at jeg sagtens kunne bruge mit tøj om og om igen. Til min helt store overraskelse blev jeg faktisk lykkeligere af ikke at shoppe hele tiden, fordi jeg blev mere taknemmelig for alt det jeg havde, i stedet for at længes efter alt det, jeg ikke havde. Da mit år uden shopping var gået, havde jeg sparet 10.000kr. (sammenlignet med mit shoppebudget fra 2017) og lært at jeg skulle bruge mine penge på ting og oplevelser, som gør mit liv værd at leve.

Læs mere: 9 grunde til at jeg ikke shopper i et år

Læs mere: Mine 6 bedste råd til dig som vil holde et år uden shopping

Bo småt men godt

Sideløbende med oprydning af mit hjem og mit klædeskab, begyndte jeg at spørge mig selv “hvor meget plads har jeg egentligt brug for i mit liv?” Tanker omkring dette har gjort, at jeg i dag bor i en lejlighed på 60 kvadratmeter sammen med min kæreste. Jeg boede før dette i et værelse på 10-12 kvadratmeter i en lejlighed med to andre piger, mens min kæreste boede i et værelse på 6 kvadratmeter i en lejlighed sammen med 4 andre drenge. Han er ligesom jeg overbevist om, at vi ikke behøver ret mange materialistiske ting her i livet, for at have et godt liv.

Da vi boede i Spanien (læs næste afsnit), boede vi i en lille lejlighed på 40 kvadratmeter og det føltes som en passende størrelse for os og vores behov. Desværre kunne vi ikke finde en 2 værelses lejlighed med så få kvadratmeter, da vi flyttede hjem til Danmark igen og vi endte derfor i en lejlighed på 60 kvadratmeter. Førhen plejede jeg at fortælle folk “vi bor småt men godt og kun med de ting vi har brug for“, men lige nu bor vi bare godt og kun med de ting vi har brug for – indtil videre! Hvem ved hvad fremtiden bringer.

SAM_5084(Billedet er fra vores første lejlighed på 50kvm) Vores fælles klædeskab og en kommode jeg har arvet fra min farmor.

6 måneder i Spanien

I år 2019 blev min kæreste tilbudt en praktikplads (i forbindelse med hans uddannelse) i Spanien. Vi har, siden vi mødte hinanden for snart 10 år siden, drømt om at bo i udlandet for en stund og nu bød muligheden sig. Han takkede ja til praktikpladsen og jeg sparede alle de penge sammen, jeg kunne nå på et halvt år, sagde mit job op og pakkede min kuffert.

At sætte hele vores liv på stand by og flytte alle vores ting til opbevaring, for 6 måneder i sydens sol, havde aldrig været en mulighed, hvis ikke vi havde omfavnet en mere simpel livsstil i de forgange år. Vi solgte de store møbler, forærede nogle ting væk og resten kunne vi opbevare i et depot på kun 7 kubikmeter. Ud af de 50 tøjdele jeg havde i min garderobe, pakkede jeg 40 dele, som nemt kunne være i min kuffert.

Vi oplevede lige pludselig alle fordelene ved at have en simpel livsstil, som i sidste ende gav os muligheden for at gribe eventyret og tage af sted. Den oplevelse har kun forstærket vores lyst til det simple liv.

Læs mere: Når minimalismen åbner nye veje: Jeg flytter til Spanien – for en periode

Læs mere: Sådan sparede jeg 25.000kr. op på 6 måneder med et deltidsjob

Hvorfor bruge tid på alt det her?

I princippet kunne jeg være fuldstændig ligeglad med hvor meget tøj jeg har og om jeg slider mig tøj op inden jeg køber nyt, eller om jeg bor i et kæmpe stort hus fyldt med nye møbler og pæne ting – men sådan er jeg bare ikke.

Vi lever i en tid hvor mer’ vil ha’ mer’ og det skal altid være nyere, større og bedre end naboens, men sådan behøver det ikke at være. Kunne drømmehjemmet måske være en lejlighed på 50 kvm. i stedet for et hus på 300 kvm.? Kunne bilen købes brugt i stedet for ny? Kunne fuldtidsjobbet erstattes af en deltidsstilling? Og kunne overforbruget af shopping, fast food og gadgets erstattes af taknemmelighed, hjemmelavet mad og secondhand? Hvad giver dig livsglæde? Hvad giver os dig i sindet? Hvad er vigtigst her i livet?

Det er overvejelser som disse, jeg elsker at sætte spørgsmålstegn ved og udforske.

3 thoughts on “Min historie kort fortalt: Min vej til et mere simpelt liv

    1. Hej Camilla Sofie. Det er virkelig også en spændende proces der sker i mit klædeskab i år. Super fedt at du følger med på sidelinjen 🙂 Er du selv til det mere simple liv?

      Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s