Why buy when you can DIY: Hvorfor jeg er begyndt at sy mit eget tøj og 3 grunde til du skal gøre det samme

Det bliver mere og mere populært at sy sit eget tøj. I år er det fx. blevet meget moderne at sy kjoler af gammelt sengetøj og det virker som om, tendensen spreder sig til andet end bare kjoler og sengetøj – og jeg er selv hoppet med på bølgen.

I sidste uge brændte min symaskine sammen. Jeg havde arvet den efter min mormor og i garantibeviset stod der, at hun havde købt den tilbage i 1982, så man kan kun sige at mormors gamle Bernina symaskine, har gjort det godt. Det gav anledning til at købe en ny symaskine – min første helt egen symaskine. Jeg købte en Singer symaskine (jeg har døbt hende Signe Singer), som passede til min syerfaring, som er ret grundlæggende dog over begynderniveau. Med i handlen fik jeg helt uventet en stor pose med motivation. Motivation til at færdiggøre alle mine syprojekter (nogle af dem startede jeg på sidste år). Motivation til at starte nye syprojekter (jeg får løbende nye idéer). Motivation til at omfavne ét af mine nytårsforsæt, nemlig at have flere MeMade projekter, altså projekter hvor jeg enten redesigner mit gamle tøj (også kaldet refashion) eller køber secondhand tekstiler og syr det om til tøj. For når alt kommer til alt, why buy when you can DIY. (oversat: Hvorfor købe når du kan gøre det selv.)

PhotoCollage_20200810_163530683Kjole syet af blomstret stof fundet i genbrug.

Hvorfor jeg er begyndt at sy mit eget tøj

Forlænger levetiden

Jeg synes, det er mega fedt, når man kan forvandle sit tøj til noget helt andet, blot ved at bruge et par timer ved symaskinen. Det har jeg altid været tiltrukket af og fundet vildt fascinerende, men aldrig rigtigt turde kaste mig ud i. Jeg kan godt lide idéen om, at man kan forlænge tøjets levetid, ved at bruge det på andre måder. Fx. ved at sy en bøllehat af et par gamle jeans eller ved at sy et par bukser om til et par shorts. Det giver mening for mig at bruge de ressourcer, jeg allerede har i min garderobe i stedet for at købe nyt.

En personlig garderobe

Hvem vil ikke gerne have en personlig garderobe? Det vil jeg gerne! Og det bliver ikke meget nemmere end, at starte med det man allerede har og tilføje små detaljer her og der, for til sidst at have en unik, personlig og anderledes garderobe som passer perfekt til dig og dit liv. Start som sagt i det små ved at tilføje detaljer til et ærme eller et par lommer, og lad derefter kreativitet blomstre og se hvor det tager dig hen.

Nedsætter mit behov for at købe nyt

Efter jeg er begyndt at sy og redesigne mit eget tøj, er min lyst til at købe nyt tøj faldet betydeligt. Jeg synes simpelthen ikke nyt tøj er ligeså spændende og personligt, som det jeg selv kan lave. Jeg føler faktisk ikke, det er godt nok til min garderobe, en følelse jeg aldrig have forestillet mig, jeg ville føle ved at sy mit eget tøj.

Det er en fantastisk følelse

Lad mig sige det, som det er: Det er en fuldstændig fantastisk følelse at stå med et færdigt resultat i hænderne, som andre tror, man har købt i en butik. Det er et selvtillidsboost at vide, at man har evnerne til at fremstille sit eget tøj og på den måde være uafhængig. Og så er det bare mega sjovt! Til tider frustrerende og voldsomt irriterende, men for det meste sjovt.

PhotoCollage_20200810_163640485
Bøllehat syet af min kærestes gamle sorte jeans.

Du skal begynde at sy dit eget tøj fordi:

Personlig stil

Du kan skabe en helt unik og personlig garderobe, som afspejler hvem du er. Du behøver ikke længere at følge modetendenserne, når du kan sy dit eget tøj, for så er det kun kreativitet (og din syerfaring) der sætter grænser. Desuden undgår du frygten for at møde op til den årlige julefrokost eller sommerfest og have den samme kjole på som en af de andre gæster.

Bæredygtighed

Når du redesigner dit tøj eller syr nyt tøj af secondhand tekstiler (almindelig stof, dug, lagen, sengetøj osv.) undgår du at støtte op om den overproduktion af tøj, som finder sted i verden lige nu. Du forlænger levetiden på de materialer, som allerede er fremstillet og puster nyt liv i dem. Det er langt mere bæredygtigt end at købe nyt tøj.

Et livslangt håndværk

Når du først har lært at sy på en symaskine (uanset hvilket niveau), har du lært et håndværk, som kan du kan bruge resten af livet, uanset om du skal sy dit eget tøj i fremtiden eller lægge en nyproduceret kjole op. Det er et værktøj, som din garderobe vil få gavn af resten af livet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s