Swap spot: Koldings nye tøjbytte sted

Du har sikkert hørt om de kollektive klædeskabe før, altså steder eller butikker hvor man via et medlemsskab kan bytte sit tøj til noget andet tøj. Swap spot i Kolding er det samme og så alligevel overhovedet ikke, for Swap spot er faktisk meget mere end det.

Øverst oppe under taget i Bygning 5 i Kolding holder Swap spot til – Koldings nye tøjbytte sted. Flot indrettet som var det en lille butik, hænger tøjet pænt side om side inddelt i kategorisk orden og opdelt i hhv. kvindetøj og herretøj. Svetlana Petrova, som jeg i 2018 bl.a. lavede Sustainable hammocks med, står bag idéen og har sammen med sit team af frivillige fået stedet op at køre. Swap spot er drevet udelukkende af frivillige, hvilket også gør det til en anden form for kollektiv klædeskab, for her betaler man ikke for at blive oprettet som medlem og man betaler heller ikke på månedlig basis for at være aktiv medlem. Nej, det hele er gratis. Målet med Swap spot er nemlig ikke at tjene penge, men at lave en cirkulær økonomi for tøj, så vi kan komme bl.a. tøjspild, overproduktion og afbrænding af tøj til undsætning.

Hvordan fungerer det?

Når man møder op hos Swap spot med det tøj, man gerne vil bytte til noget andet, går en gennemgangsproces af tøjet i gang. For hvert punkt på gennemgangen får det enkelte stykke tøj point og når alle punkterne er blevet gennemgået, har man altså en samlet vurdering af tøjet i point. Point som man kan “købe” noget andet tøj for hos Swap spot. I gennemgangsprocessen bliver tøjet bl.a. vejet, brandet bliver undersøgt (er det highstreet eller designer varer), materialet bliver undersøgt, og tøjets stand bliver undersøgt.

Da jeg prøvede Swap spot første gang indleverede jeg 4 tøjdele: to bluser, et par bukser og et par læderhandsker. Tilsammen fik jeg 21 point i retur, som blev sat ind på min Waste coins konto, en konto man kan oprette, når man besøger stedet. Ved at trykke på et link, som jeg har modtaget på min mail, kan jeg altid se hvor mange point, jeg har stående på min Waste coins konto. Super smart! Pointmæssigt er tøjet hos Swap spot fordelt på en skala fra 1 til ca. 20 point. Jeg byttede fx. mine 4 stykker tøj til en skjorte, en taske og et par bukser, og det kostede mig kun 9 point. Så der er altså rig mulighed for at få noget reelt i bytte for sit indleveret tøj.

Her prøver jeg den skjorte/jakke og taske, som jeg endte med at tage med retur.

Fremtidsplaner

Hos Swap spot arbejder man på at udvide pointsystemet, så de ikke kun kan bruges hos dem. De ser gerne at man i fremtiden fx, kan bruge sine points hos de lokale grønthandlere på torvet om lørdagen eller hos den lokale café til en kop kaffe. Det handler ikke om penge, det handler som sagt om cirkulær økonomi, at vi hver især har nogle varer (i det her tilfælde tøj) som har en værdi, en værdi man kan bruge til at bytte sig til andre ting fx. gulerødder eller en kop kaffe.

Jeg er fuldstændig vild med idéen og vil gøre, hvad jeg kan for at støtte op om initiativet. Jeg kan kun anbefale et visit hos Swap spot, som i den grad har fat i noget.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s