5 bud på nytårsfortsætter som fremmer bedre og grønnere shoppevaner (del 2)

Sidste år ved denne tid skrev jeg et blogindlæg med 5 bud på nytårsfortsætter, som fremmer bedre og grønnere shoppevaner. I år har jeg 5 nye bud på nytårsfortsætter klar til dig, som igen i år har fokus på at fremme bedre og grønnere shoppevaner.

Søg viden og information

Langt de fleste af os er efterhånden ret bevidste om, at tøjindustrien er med til at ødelægge vores jord, men hvor meget mere end det ved vi egentligt? Gør dit nytårsfortsæt til en videns søgning, så du kan blive klogere på hvordan tøjindustrien hænger sammen og hvordan den påvirker vores verden. På den måde vil du ikke kunne undgå at blive påvirket af informationerne og dermed påvirke dine egne shoppevaner. Dit nytårsfortsæt kunne fx. lyde i retningen af “Jeg vil søge viden og information om tøjindustrien minimum 1 time hver uge“. Gør dig selv en tjeneste og planlæg hvornår på ugen og hvilket tidspunkt du skal gøre det, på den måde er det nemmere at komme i mål med dit nytårsfortsæt. Jo mere viden og information vi har, jo nemmere kan vi tage stilling til og handle på problemstillingerne.

Bliv politisk

Ligger du allerede inde med meget viden og information om tøjindustrien, kan dit nytårsfortsæt fx. være at bruge den viden politisk. Vi som forbrugere kan gøre rigtig meget for at mindske vores tøjforbrug og på den måde påvirke tøjindustrien, men skal der ske ændringer i tøjindustrien nu og her, skal det komme oppefra. Dit nytårsfortsæt kunne fx. lyde i retningen af “jeg vil melde mig ind i et parti som understøtter mine holdninger og meninger omkring tøjindustrien“. Findes der ikke sådan et parti, kan du jo overveje at oprette dit eget parti. Du kan også blive aktivist. Der er mange muligheder, men hvis du har viden, så del den på bedst mulige måde.

En udfordring

Et skønt nytårsfortsæt som er på højde med et købestop (i hvert fald i mine øjne), er at udfordre dig selv til kun at købe nyt tøj, når noget skal erstattes. Du må altså ikke købe noget nyt tøj, med mindre det gamle tøj skal erstattes. Det er en udfordring som lærer dig at sætte mere pris på din allerede eksisterende garderobe og gør dig bevidst om, hvor lang levetid tøj faktisk har. Tøj i god kvalitet holder som regel længere, mens billigt produceret tøj ofte fejler.

333 projektet

Har du en stor garderobe, som bl.a. indeholder tøj du ikke har brugt indenfor det sidste år, skal dit nytårsfortsæt måske være at lave en kapsel garderobe, også kaldet 333 projektet. Det er nemt at gå til. Du skal lave en lille midlertidig garderobe på max. 33 tøjdele, udvalgt fra din nuværende garderobe, og bruge det i de efterfølgende 3 måneder. Når de 3 måneder er gået, skaber du en nye midlertidig garderobe på max. 33 tøjdele og bruger det de næste 3 måneder. På den måde får du en del af din garderobe i rotation i tre måneder af gangen og du får en fornemmelse af, hvilke tøjdele der fungere for dig. Man må gerne købe nyt tøj til sin kapsel garderobe, hvis man kan se, at garderoben ikke kommer til at fungere, men prøv at gennemføre mindst én periode på tre måneder, før du køber nyt, så du har en fornemmelse af, hvordan du skal opbygge din garderobe, så den fungere bedst for dig. 333 projektet er en god måde at genopdage din garderobe på og finde ud af, hvad der – sådan rigtigt – fungere for dig og dit liv.

Lær at sy dit eget tøj

Er du i forvejen glad for at være kreativ med dine hænder, så overvej om dit nytårsfortsæt skal være at lære at sy dit eget tøj. På den måde kan du undgå at købe tøj fra brands, som bidrager negativt til tøjindustrien, og dermed undgå at støtte dem i deres handlinger. Når du først kan sy dit eget tøj, kan du selv lave designs og få det præcis som du gerne vil have det. Mere selvstændigt bliver det ikke. Hvis du køber nye tekstiler, så husk at vælge gode materialer i god kvalitet. Vil du gerne have en mere bæredygtig tilgang til syning, kan du evt. købe tekstiler i genbrugsbutikkerne eller refashion tøj fra din garderobe.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s