Færre valgmuligheder gør dig lykkeligere

Du har sikkert prøvet at logge ind på Netflix for at se en film, men endt med at bruge en time på at se trailers, for udvalget af film og serier var simpelthen for stort og overvældende. Det samme sker, når du har for meget tøj i din garderobe – du bliver handlingslammet.

Undersøgelser viser at den rigtige mængde af valgmuligheder i livet gør os lykkeligere, og det er vigtigt at bide mærke i ‘den rigtige mængde‘. For der må ikke være for mange valgmuligheder, men der må heller ikke være for få. I de fattige lande har menneskerne som regel ingen valgmuligheder i livet og må blive boede, hvor de bor, og arbejde med det de gør. I modsatte ende er de rige mennesker, som har verden for deres fødder og altså et utal af valgmuligheder i livet. I midten er de mennesker, som har valgmuligheder, ikke for mange og ikke for lidt, og disse mennesker skulle ifølge Barry Schwarts’ bog The paradox of choice: Why more is less være lykkeligere end de fattige og de rige.

Færre valgmuligheder gør dig altså lykkeligere, uanset om det gælder dit udvalg af DVD’er på hylden, musik på din Ipod, dates på Tinder eller tøj i dit klædeskab. Undersøgelser viser nemlig at det handler om at finde balance, den gyldne middelvej. Dvs. at en lille garderobe med få valgmuligheder faktisk gør dig lykkeligere på sigt end en stor garderobe med mange valgmuligheder. At have mange valgmuligheder gør os handlingslammet, fordi vi er bange for at vælge forkert og komme til at fortryde vores valg. Jo flere valgmuligheder der er, jo højere er vores forventninger til, at det vi vælger, er perfekt, hvilket i sidste ende ender med at skuffe os, for intet er perfekt.

Jeg tror, der er noget om snakken. Jeg har tidligere givet mig selv tøjudfordringer og lavet kapsel garderober, hvor mit udvalg af tøj har været begrænset i en periode, og jeg husker tydeligt hvor nemt og ubesværet det var at udvælge et sæt tøj om morgenen. Måske har vi generelt for mange valgmuligheder i vores liv? Jeg kan ikke lade være med at tænke på Steve Jobs og Mark Zuckerberg, som bevidst har den samme “uniform” på hver dag, for at undgå at bruge energi på at finde et sæt tøj om morgenen, energi som kan bruges på vigtigere beslutninger. Jeg kan godt forstå friheden i altid at have det samme sæt tøj på hver dag, men jeg tror ikke, det er noget, jeg ville kunne gøre. Det vil blive for ensformigt for mig, selvom jeg trives bedst med få valgmuligheder.

Tror du færre valgmuligheder vil gøre os lykkeligere?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s